Česko zasáhne vichřice. Předpověď počasí na noc a pátek 1. února

Východní Čechy, Moravu a Slezsko zasáhne v pátek odpoledne silný vítr a bude foukat do sobotního odpoledne, kdy zeslábne. V nárazech dosáhne rychlosti až 90 kilometrů v hodině, v Beskydech a Jeseníkách bude ještě silnější, v poryvech bude mít kolem 110 kilometrů v hodině, což odpovídá síle vichřice. Informoval o tom dnes Český hydrometeorologický ústav.

Ilustrační fotografie
reklama

"Hluboká tlaková níže bude postupovat z Atlantiku nad Francii. Na přední straně této níže zesílí nad naším územím jihovýchodní až jižní proudění," uvedli meteorologové. Západní Evropu trápí husté sněžení a silný vítr už několik dní. Problémy jsou v silniční i letecké dopravě.

Upozornění českých meteorologů na silný vítr platí od pátečních 16:00 do sobotních 14:00 pro východní okresy Středočeského, Jihočeského a Královéhradeckého kraje a pro celou Vysočinu a Pardubický, Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

Tamní obyvatelé by se na příchod silného větru měli připravit. Měli by zajistit okna a dveře a upevnit venku volně uložené předměty. Při řízení by měli být opatrní, protože poryvy větru můžou auto udělat neovladatelným. Na horách by lidé měli omezit túry a neměli by se vydávat na hřebeny, uvedli meteorologové.

Počasí v noci (22-07):
Oblačno až zataženo, ojediněle slabé sněžení. Ojediněle, zpočátku v Čechách místy polojasno. Nejnižší teploty -2 až -6 °C, při zmenšené oblačnosti ojediněle kolem -8 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, na Moravě a Českomoravské vrchovině bude k ránu zesilovat a místy s nárazy kolem 15 m/s. Na západě Čech jen slabý vítr do 3 m/s.

Tlaková tendence: setrvalý stav, postupně slabý až mírný pokles

Rozptylové podmínky: většinou dobré, zejména zpočátku místy mírně nepříznivé, zejména na západě.

Počasí přes den (07-24):
Zataženo až oblačno, ojediněle až polojasno. Ojediněle slabé sněžení, později ojediněle slabý déšť, i mrznoucí. Nejvyšší teploty 1 až 5 °C, v 1000 m na horách kolem -2 °C, na Šumavě, v Jeseníkách a v Beskydech kolem +3 °C. Mírný jihovýchodní vítr 2 až 6 m/s, ve východní polovině postupně čerstvý 7 až 12 m/s, v nárazech 15 až 25 m/s (až 90 km/h), v Jeseníkách a Beskydech kolem 30 m/s (110 km/h). Na západě Čech jen slabý vítr do 4 m/s.

Tlaková tendence: slabý až mírný pokles

Rozptylové podmínky: dobré, na západě místy mírně nepříznivé

Témata: počasí | vítr | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky