V Británii se zvyšuje nedostatek léků. Tvrdý brexit by mohl situaci zhoršit

Lékárníci v Británii varují před zvyšujícím se nedostatkem některých léků, například proti bolesti, antidepresiv či léků na vysoký krevní tlak. V poslední době se výrazně zvýšil počet léků, které jsou tak nedostatkové, že je za ně britské ministerstvo zdravotnictví ochotno platit dodavatelům vyšší ceny. Informoval dnes server BBC. Podle něj má nedostatek léků více příčin a Británii trápí už více let, někteří ale varují, že by se mohl dále zhoršit s takzvaným tvrdým brexitem, tedy vystoupením Británie z EU bez dohody.

Léky, ilustrační fotografie
reklama

Prezident Královské farmaceutické společnosti (RPS) Ash Soni BBC řekl, že "takový nedostatek běžných léků ještě neviděl". "Některé léky jsou vyprodané, pacienti na ně musí čekat. Některé z nich musíme posílat zpátky k lékaři, aby jim předepsal něco jiného," uvedl Soni. Někteří pacienti ale potřebují svůj konkrétní lék, třeba v případě epilepsie.

Podle lékárnice Sandry Gidleyová, která má v RPS na starost trh s léky v Anglii, je nedostatek léků problémem už několik let. "Nyní je to ale horší než kdy jindy," dodala bývalá členka parlamentu Gidleyová.

Server BBC dnes napsal, že na seznamu nedostatkových léků, za něž ministerstvo platí dodavatelům extra ceny, je už 80 položek. Za ně platí asi o 45 procent více, než je obvyklá cena. Patří k nim například léky na vysoký krevní tlak.

Britská vláda tvrdí, že z více než dvou milionů léků předepsaných denně v Anglii jich valná většina na trhu nechybí. Uklidňuje také občany, že úzce spolupracuje s dodavateli a výrobci léků. Výrobcům vláda v souvislosti s možným tvrdým brexitem jako preventivní opatření sdělila, aby si udělali zásoby minimálně na šest týdnů. Nemocnice, lékárny ani pacienty si zásoby dělat nemají.

Vysvětlit nedostatek některých léků na britském trhu není podle expertů jednoduché. Server BBC dnes jmenoval několik možných důvodů, například zvýšenou poptávku, růst nákladů na jejich výrobu, nová regulační opatření, která zvyšují ceny, či pohyb směnných kurzů. Dalším možným vysvětlením je, že ministerstvo zdravotnictví se příliš snaží regulacemi snižovat ceny léků, aby byly dostupné pro pacienty, čímž se ale britský trh stává méně atraktivním pro dodavatele.

Podle Martina Sawera ze sdružení distributorů ve zdravotnictví, pod které spadá přes 90 procent distribuce léků ve Spojeném království, mohou někteří podnikatelé využít brexitu ke spekulacím a udělat si zásoby některých léků, aby na nich později mohli vydělat. "To je prostě tržní hospodářství," řekl Sawer serveru BBC.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky