Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodování s lidmi nabývá hrůzných rozměrů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obchodování s lidmi dosahuje v konfliktních zónách hrůzných rozměrů, ozbrojenci činí z žen sexuální otrokyně a z dětí vojáky. Dnes to ve své zprávě uvedl Úřad Organizace spojených národů proti drogám a zločinu (UNODC), který varoval, že takovéto jednání stále více zůstává nepotrestáno.

Radikálové a ozbrojenci obchodování s lidmi, jeho součástí je i nucení dívek k svatbám či zneužívání chlapců jako sluhů, využívají k posílení kontroly v oblastech, kde právní stát nemá moc. Jako příklady z minulých let UNODC zmínil využívání dětských vojáků v Kolumbii a také v Nigérii, kde byly děti rovněž posílány k sebevražedným atentátům, či zneužívání jezídských žen teroristickým hnutím Islámský stát v Iráku a Sýrii jako sexuálních otrokyň.

"Obchodování s lidmi je spojeno s většinou ozbrojených konfliktů," řekl šéf UNODC Jurij Fedotov. "V situacích, kdy je přítomné násilí, brutalita a nátlak, mohou obchodníci s lidmi působit s ještě větší beztrestností," upozornil. Varoval, že obchodování s lidmi nabylo hrozivých rozměrů kvůli tomu, že ozbrojené skupiny a teroristé ho využívají k šíření strachu i jako pobídku k rekrutování nových bojovníků.

UNODC upozornil, že v některých zemí je jen malá naděje na odsouzení obchodníků s lidmi, především pak v Africe a na Blízkém východě. "V některých zemích se zdá, že obchodníci s lidmi nečelí takřka žádnému riziku, že budou pohnáni ke spravedlnosti," uvedla zpráva.

Témata:  Obchodování s lidmi UNODC Kolumbie

Aktuálně se děje

15. října 2024 18:09

České školství se mění: Od roku 2025 se zavádí nový obor všeobecné lyceum

Česká vláda oznámila vznik nového středoškolského oboru nazvaného všeobecné lyceum, který bude spuštěn od příštího roku. Tento krok je součástí snahy modernizovat český vzdělávací systém a přizpůsobit ho potřebám společnosti ve 21. století. Novinku v úterý představil premiér Petr Fiala společně s ministrem školství Mikulášem Bekem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy