Nový jaderný blok v Česku: Zeman bude jednat se svými poradci

Prezident Miloš Zeman se dnes bude se svým poradním sborem zabývat energetikou. Mezi hosty jsou mimo jiné ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková a její předchůdce ve funkci Tomáš Hüner (oba za ANO), vyplývá z informací od mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka.

Jaderná elektrárna, ilustrační fotografie
reklama

V energetice v Česku pokračuje diskuse o možné stavbě nového jaderného zdroje. Plány dlouhodobě brzdí nejasnosti o způsobu financování. Ministryně Nováková na konci srpna uvedla, že o finančním modelu stavby nového jaderného bloku by se mělo rozhodnout do konce letošního roku. V pátek ministryně řekla agentuře Reuters, že se stát bude muset nějakou formou podílet na výstavbě nových jaderných bloků v České republice, nejlépe jako druhý poskytovatel záruk po společnosti ČEZ.

Zemanův poradní tým letos doplnil prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Dalšími členy jsou mj. bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová, kancléř Vratislav Mynář nebo guvernér České národní banky Jiří Rusnok.

Záměr stavby kritizují ekologové nebo provozovatelé obnovitelných zdrojů, podle kterých není nový jaderný zdroj třeba. Předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa ČTK řekl, že z nových obnovitelných zdrojů může ČR mít během 10 až 15 let stejně elektřiny jako z nového jaderného reaktoru a zároveň šestkrát levněji. "Vítr a slunce dokážeme dobře zálohovat vodními, bioplynovými a plynovými elektrárnami a řízením spotřeby. Pořád to vychází levněji a je bezpečnější," uvedl.

O stavbu nového jaderného bloku v Česku se podle dřívějších informací zajímá šest společností. Jde o ruskou státní společnost Rosatom, francouzskou EDF, jihokorejskou KHNP, čínskou China General Nuclear Power, společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea a americký Westinghouse. Týdeník Ekonom na konci letošního srpna označil za hlavního favorita Rosatom. "Prezident Miloš Zeman má spolu se svým energetickým poradcem Martinem Nejedlým na Rosatom přímé kontakty a současná vláda se geopolitických rizik nebojí," uvedl.

Při červnovém setkání se zaměstnanci elektrárny Ledvice na Teplicku prezident uvedl, že je přívržencem uhelné a jaderné energetiky a odpůrcem obnovitelných zdrojů, protože jsou podle něj nestabilní a vyžadují velké dotace ze státního rozpočtu. Řekl, že by uvítal dva nové jaderné bloky v Temelíně a jeden v Dukovanech. V podobném duchu se prezident vyjadřuje dlouhodobě. Například v roce 2016 navrhl na zasedání tripartity, kterého se účastnil, zrušení podpory výrobcům energie z obnovitelných zdrojů. Výše příspěvku podporovaným zdrojům vzrostla ze zhruba miliardy korun v roce 2006 na více než 40 miliard korun v posledních čtyřech letech. Celkem bylo na podporu takzvané zelené energie od roku 2006 do konce loňského roku vyplaceno téměř 300 miliard korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky