Vojtěch musí Babišovi předložit strategii pro zdravotní pojišťovny

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dostal od premiéra a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše úkol předložit strategii vývoje zdravotních pojišťoven. Podle zprávy za loňský rok, kterou dnes menšinový kabinet ANO a ČSSD schválil, je systém veřejného zdravotního pojištění po letech znovu v přebytku. Vojtěch novinářům řekl, že i přes stálý nárůst výdajů do zdravotnictví má systém finanční rezervy nejvyšší od krize v roce 2008. ČTK a Českému rozhlasu sdělil, že základní teze změn dodá premiérovi do konce října. "Doufám, že budu mít čas zvládnout i finále, to znamená nový zákon o zdravotních pojišťovnách," uvedl.

Adam Vojtěch
reklama

Připomenul, že příprava nového zákona, který by měl reagovat i na výhrady Ústavního soudu k systému orgánů pojišťoven, je v legislativním plánu vlády. Soud zrušil, jak jsou ustavovány orgány zaměstnaneckých pojišťoven, a dal vládě za úkol změnu připravit do září příštího roku. "Můj cíl je, aby se pojišťovny sjednotily, protože dnes jsou dva zákony. O Všeobecné zdravotní pojišťovně a o zaměstnaneckých zdravotnických pojišťovnách," uvedl s tím, že větší roli by v dohledu na zdravotní pojišťovny měli mít pojištěnci.

"Požádal jsem pana ministra, aby předložil nějakou strategii zdravotních pojišťoven. Náklady na jednoho pojištěnce se navýšily, vývoj je pozitivní, pojišťovny mají rezervy, ale chceme se nějak zabývat tím strategickým. Jestli máme skutečně optimální počet pojišťoven, jejich rolí," uvedl Babiš na tiskové konferenci.

Veřejné zdravotní pojištění bylo loni podle zprávy, kterou projedná i Sněmovna, v zisku 9,52 miliardy korun, v předchozím roce to bylo asi o 3,5 miliardy korun méně. Celkové příjmy byly 284,8 miliardy korun, z toho 65,3 miliardy bylo ze státního rozpočtu, a výdaje 275,3 miliardy korun. Proti předchozímu roku byly příjmy o téměř 20 miliard vyšší, z nich asi o tři miliardy víc přidal stát za pojištění dětí, seniorů, nezaměstnaných či vězňů.

Hodnocení vychází z výročních zpráv a účetních závěrek pojišťoven za loňský rok. Už loni zpráva varovala před tím, že ze střednědobého, ani dlouhodobého hlediska není systém veřejného zdravotního pojištění udržitelný kvůli stárnutí populace a nástupu nových, drahých léků.

Většinu příjmů systému tvoří pojistné vybrané od zaměstnavatelů, podnikatelů a živnostníků. Loni to bylo asi 216 miliard korun, díky pokračujícímu růstu ekonomiky a nízké nezaměstnanosti téměř o 17 miliard více než v předchozím roce.

Zdravotní pojištění za děti, seniory, nezaměstnané nebo vězně se platí ze státního rozpočtu. Celkem to bylo loni asi 5,96 milionu lidí. V posledních letech měsíční částka od státu roste, když v roce 2015 to bylo 845 korun za osobu, v roce 2017 již 920 korun a s dalším růstem se počítá i příští rok.

Celkové výdaje zdravotního systému byly loni 267,7 miliardy korun. Provozní výdaje pojišťoven byly asi 6,3 miliardy korun. Letos by mělo ze zdravotního pojištění být rozděleno na úhradu péče 300 miliard korun, pro příští rok se počítá se 320 miliardami.

Zdravotní pojišťovny v současné době schvalují zdravotně pojistné plány pro příští rok. Také ty musí projednat vláda a Sněmovna. Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) počítá s tím, že příští rok vydá na léčbu klientů zhruba 186 miliard korun. Proti letošnímu roku jde o nárůst o 8,7 procenta, tedy o asi 15 miliard korun. Celkové příjmy za svých přibližně 5,9 milionu klientů VZP odhaduje na 194 miliard korun.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky