Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálii děsí jehly ukryté v jahodách. Aféra nabývá větších rozměrů. Objevily se i v banánu a jablku!

Jahody, ilustrační fotografie
Jahody, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Aféra s jehlami ukrytými v jahodách nabývá v Austrálii stále větších rozměrů. Kromě jahod byly nalezeny jehly už i v jablku a v banánu, oznámila dnes australská policie. Policistům se zatím nepodařilo zjistit, kdo za skandálem stojí. Úřady varovaly, že pachatelům hrozí až desetileté vězení. Dva z postižených států, Queensland a Nový Jižní Wales, vypsaly odměnu 100.000 australských dolarů (1,57 milionu korun) za informace vedoucí k dopadení viníků.

Jehly v jahodách se nejprve objevily minulý týden ve státě Queensland a následně se tyto případy rozšířily do všech ostatních australských států. Skandál nepříjemně zasáhl pěstitele; v západní Austrálii již například ceny jahod klesly pod produkční náklady, napsal zpravodajský server BBC News.

Policie vyšetřuje, kdo má sabotáž na svědomí a jaký je motiv pachatelů. Někteří pěstitelé jahod poukázali na to, že plody jsou před opuštěním jejich farem kontrolovány detektory kovu, takže jehly se musejí do ovoce dostat později.

V některých případech se může podle policie jednat o činy lidí, kteří původního pachatele napodobují. To předpokládají policisté například u jehel schovaných v banánu a jablku. Oba tyto případy se vyskytly v Sydney a policie je označuje za "izolované". U jahod je situace jiná - jen ve státě Nový Jižní Wales bylo zaznamenáno více než 20 případů jahod s jehlou.

Nejzávažnější případ skončil minulý týden hospitalizací muže, který jahodu s jehlou zapíchnutou uvnitř snědl. Queenslandská policie uvedla, že vyšetřování zpomaluje komplikovaný řetězec dodavatelů jahod. Zdravotní úřady vyzvaly obyvatele, aby jahody před spotřebou překrajovali.

Obavy z napíchaných jehel postihly v době vrcholící sezony australských jahod nejméně šest značek: Berry Obsession, Berry Licious, Love Berry, Donnybrook Berries, Delightful Strawberries a Oasis.

Austrálie kvůli skandálu zavedla přísná opatření pro exportéry jahod, jejichž produkty jsou kontrolovány prostřednictvím detektorů kovů či rentgenů, napsal list The Guardian.

Queenslandské úřady uvedly, že někteří obchodní partneři v Rusku a v Británii již blokují australský import. Nový Zéland oznámil, že stahuje australské jahody z regálů supermarketů.

Témata:  jahody Ovoce Austrálie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy