Vláda chce zjednodušit stavební řízení. Na změnu zákona se čeká už několik let

Zablokovaný stavební proces, na který poukazuji už velmi dlouho, konečně přiměl někoho zodpovědného k razantnímu kroku. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová nyní přišla s několika tezemi, které by mohly současné tristní situaci pomoci. Jí vedený resort prý navíc připravuje zcela nový stavební zákon. Po desítkách novelizací stávající normy je to dobrá zpráva, informuje Ekospol.

Ilustrační fotografie
reklama

Ministryně v podstatě převzala to, co jsem doporučil už před časem. Jako jednu z prvních změn totiž Dostálová avizuje takzvanou fikci souhlasu. Jde o to, že dotčený orgán by měl jasně danou lhůtu, během níž se musí ke stavebnímu záměru vyjádřit. To sice platí i nyní, ale protože nejsou stanoveny žádné sankce, úřad často vydání stanoviska oddaluje daleko za stanovenou lhůtu. Nově by se mělo za to, že pokud se v daném čase nevyjádřil, tak automaticky souhlasí.

Výrazným ulehčením, které uvítají hlavně malí stavebníci, by bylo odstranění povinnosti investora obíhat všechny možné úřady a získávat jejich povolení. I pro stavbu malého rodinného domku je nutné získat až osm desítek různých razítek. Podle aktuálního návrhu by si všechna stanoviska zajišťoval sám stavební úřad. I tuto změnu jsem dávno navrhoval, proto její uvedení v praxi vnímám jednoznačně pozitivně.

Ministerstvo by mělo také více tlačit na jednotlivé stavební úřady tak, aby stavebníkům spíše pomáhaly a nehledaly za každou cenu maličkosti, jak jejich záměr překazit. Tak to bohužel často funguje nyní, kdy i kvůli malichernému formálnímu pochybení smetou celý záměr a povolovací proces vrátí na samý začátek.

Jde zcela jistě o vykročení správným směrem. Jen doufám, že nejde pouze o předvolební populistické sliby, které se zavřením volebních místností vezmou za své. Odblokování současného stavu totiž potřebujeme my všichni. Nejde totiž jen o stavby tolik chybějících nových bytů, ale také například dopravní infrastruktury či veřejných budov.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky