Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Amerika se připravuje na ničivý hurikán. Miliony lidí prchají do vnitrozemí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Obchody na pobřeží amerických států Severní a Jižní Karolína jsou prázdné a místním čerpacím stanicím došlo palivo v důsledku horečných nákupů spěšně odjíždějících obyvatel. Napsala to dnes agentura AP. Blížící se ničivý hurikán Florence vyhnal z domovů statisíce lidí, kteří uposlechli výzvy úřadů k okamžité evakuaci.

Florence se k atlantickému pobřeží USA blíží rychlostí kolem 28 kilometrů za hodinu a pevninu zasáhne podle meteorologů ve čtvrtek a v pátek. Rychlost větru v centru hurikánu se pohybuje kolem 225 kilometrů v hodině a v příštích dvou dnech se zvýší nejméně na 250, varují experti. Prudké lijáky zasáhnou pobřeží i vnitrozemí, záchranáři očekávají záplavy a výpadky proudu.

Americká meteorologická služba odhaduje, že Severní a Jižní Karolina může dostat příděl až 700 milimetrů vody. Evropský simulační model, který podle AP američtí experti považují za spolehlivější, počítá v některých oblastech Severní Karolíny s množstvím vody až 1150 milimetrů. Bezprostředně je ohrožena oblast, kde žije 5,4 milionu lidí, z nichž do vnitrozemí odešla jen část.

Florence se přežene přes region se šesti jadernými elektrárnami, skládkami průmyslového odpadu, uhelnými doly a farmami skladujícími odpadní látky ve velkých lagunách. Před příchodem hurikánu budou odstaveny energetické provozy, obavy z rozsáhlých škod na životním prostředí ale přetrvávají.

Ze severokarolínských věznic byly evakuovány stovky trestanců. Evakuace zasáhla částečně i velké vojenské základy Camp Lejeune v Severní Karolíně, Naval Station Norfolk ve Virginii a Marine Corps Recruit Depot v Jižní Karolíně. Do vnitrozemí odjíždějí rodiny důstojníků, na místě zůstane jen nezbytný personál. Letouny ozbrojených sil a Národní gardy byly přemístěny na základny v Ohiu, do klidných regionů Atlantiku se přesunulo přes třicet vojenských plavidel.

Témata:  USA Hurikán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy