Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Itálie omezí otevírací dobu obchodů. Kdy budou mít povinně zavřeno?

Supermarkety, ilustrační fotografie
Supermarkety, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Italská vláda plánuje omezení otevírací doby obchodů. Chce tak zvrátit její liberalizaci z roku 2012. Uvedl to v neděli italský ministr práce Luigi di Maio. Parlament nyní zkoumá návrh zákona, podle kterého by mohly mít obchody otevřeno pouze osm nedělí ročně, píše agentura APA.

Podle současných zákonů mohou mít italské obchody, supermarkety i nákupní centra otevřeno 24 hodin denně, sedm dní v týdnu, a to včetně svátků a nedělí. "Během jednoho roku schválíme zákon, podle kterého již nákupní centra nebudou moci být otevřena o nedělích a svátcích. Otevírací dobu již nebude možné volně stanovovat, jako je tomu dosud. Tato liberalizace ničí italské rodiny. Je třeba začít otevírací dobu znovu regulovat," uvedl ministr.

"Provoz obchodů o nedělích a svátcích, a to i ve velkých nákupních centrech, neměl na hospodářství a zaměstnanost takový pozitivní dopad, v jaký se při liberalizaci doufalo. Poškozuje zaměstnance, kteří musí o nedělích pracovat, i drobné obchodníky," uvedla poslankyně Barbara Saltamartiniová.

V České republice není nedělní prodej omezen. Podle zákona musí obchody zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno jen do 12:00. Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích či nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.

Témata:  Itálie supermarkety

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

Kdo investuje v Česku do kryptoměn?

Podle výzkumu globální platformy pro sběr dat statista.com uvedlo v roce 2022 vlastnictví některé digitální měny 13 % Čechů. V roce 2021, kdy nejznámější kryptoměna bitcoin dosahovala jedněch ze svých nejvýznamnějších maxim, činil podíl kryptoměnových investorů dokonce 15 %. Data také ukazují, že majitelé kryptoměn v Česku se zajímají o technologie a mají zájem na řešení inflace nebo nedostupného bydlení.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy