Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé věří, že technologičtí giganti mají větší moc než EU

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

V členských státech EU, kde o směrnici o autorském právu probíhají ostré diskuze, se 61 % lidí obává vlivu technologických gigantů na správné fungování evropské demokracie. Vznik zákonů, které by zaručily spravedlivé odměňování umělců, podporuje dokonce 87 %.

Uskupení EUROPE FOR CREATORS dnes zveřejnilo výsledky nového průzkumu veřejného mínění ve vybraných evropských státech, který zjistil, že naprostá většina respondentů (87 %) podporuje vznik zákonů na ochranu práv umělců. Průzkum dále odhalil obavy, že internetové platformy ohrožují demokracii v Evropě – 67 % se domnívá, že platformy mají větší moc než Evropská unie, a 61 %, že jejich vliv přímo narušuje suverenitu a nezávislost evropských států.Internetový průzkum, zpracovaný společností Harris Interactive, vyzpovídal 6 600 občanů starších 18 let ze Španělska, Itálie, Německa, Polska, České republiky, Rumunska, Řecka a Francie (tedy zemí, kde se o směrnici nejvíce diskutuje), aby pomohl porozumět vnímání vztahů mezi EU, internetovými platformami a ochranou a odměňováním tvůrců. Na tyto státy připadá v Evropském parlamentu 60 % poslanců, v diskuzích o směrnici jsou proto rozhodujícím činitelem.

„Tyto výsledky jsou do očí bijící a měly by europoslancům posloužit jako poslední budíček před hlasováním o směrnici plánovaným na 12. září. Rovnováha sil musí být obnovena ve prospěch tvůrců a občanů Evropské unie,“ řekla Véronique Desbrosses, generální manažerka European Grouping of Societies of Authors and Composers (GESAC). „Evropští poslanci mají budoucnost Evropské unie ve svých rukou. Lidé promluvili, teď musí jednat zákonodárci.“Průzkum přinesl i některé další zajímavé výsledky:

66 % respondentů věří, že se internetové platformy s tvůrci, jejichž obsah na svých stránkách využívají, nedělí spravedlivě o své zisky. Nejvíce zastánců má tento názor ve Francii (76 %) a v Německu (72 %). 81 % respondentů zastává názor, že by platformy měly spravedlivěji odměňovat mediální organizace. Největší množství lidí, kteří jsou jednoznačně pro vznik nové legislativy, je v Německu (43 %) a Rumunsku (41 %).

„Jedná se o vůbec první průzkum, který se zaměřil na vnímání vlivu globálních technologických gigantů na fungování demokracie v Evropě. Jeho výsledky jednoznačně ukazují, že evropští občané očekávají činy,” řekl Jean-Daniel Lévy, ředitel názorové sekce společnosti Harris Interactive.

Témata:  lidé EU

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy