Teplota v Česku stoupá. Úřady jsou v pohotovosti, hrozí vážná krize

Kvůli současnému suchu vydalo už 57 obcí s rozšířenou působností nařízení, která omezují nakládání s vodou. Jde například o zákaz napouštění bazénů nebo zalévání zahrad z veřejných zdrojů. Stát očekává, že se situace na většině území ČR bude dál zhoršovat. Ministr životního prostředí Richard Brabec včera informoval vládu o tom, že vzhledem k aktuální situaci sucha v ČR svolá v nejbližších dnech jednání všech skupin, které se podílí na projektech řešících problémy se suchem.

Ilustrační fotografie
reklama

Oproti normálu byl červenec zhruba o 2 °C teplejší a nenapršelo ani poloviční množství vody, které je pro tento měsíc obvyklé, říká Ministerstvo životního prostředí. Více než polovina měřených vodních toků vykazuje hydrologické sucho. Srážkový deficit se prohluboval i v prvním srpnovém týdnu, kdy spadlo pouhých 35 % oproti standardu, na Moravě to bylo dokonce 17 % a v Čechách 43 %. Z hlediska vlhkosti půdy je situace kritická na většině nízkých i středních poloh na území ČR. 

Hladina podzemní vody ve vrtech v povodí Orlice, Labe od Orlice po Jizeru, Ploučnice a Jihlavy dosáhla úrovně mimořádného sucha. „Vzhledem k tomu, že srážky v posledních srpnových týdnech byly významně podprůměrné i s ohledem na očekávaný vývoj počasí v nejbližších dnech lze předpokládat, že se sucho na většině území České republiky bude nadále prohlubovat. S přetrvávajícím teplým a suchým počasím musíme být obezřetní i kvůli přetrvávajícímu riziku vzniku a šíření požárů,“ uzavírá komentář k aktuálnímu stavu sucha ministr životního prostředí Brabec.

MŽP spolupracuje s MZe na přípravě novely vodního zákona, která bude zaměřená na řešení problematiky sucha. Novela by měla být předložena v nejbližší době do připomínkového řízení. Zákon má být doplněn o novou hlavu ke zvládání sucha a nedostatku vody. Novela navrhuje vytvoření lokálních komisí, které na základě nově pořízených plánů budou moci vyhlašovat „stav nedostatku vody“ a uplatnit nová omezení pro například užívání vody, zejména pro zalévání, napouštění bazénů a mytí vozidel. 

„Do legislativy chceme zapracovat také změny směřující na širší možnost vodoprávních úřadů zasahovat do vodoprávních rozhodnutí při změnách hydrologických poměrů, tím pádem efektivně reagovat na aktuální situaci,“ uvádí ministr Brabec.

Ministerstvo a evropské dotační fondy finančně podporují různá opatření proti suchu. Ministerstvo životního prostředí na adaptaci na sucho z evropského Operačního programu životní prostředí vyčlenilo 13,5 miliardy korun. Skoro 7,5 miliardy korun by mělo jít na financování obnovy a efektivního využívání zdrojů pitné vody, včetně obnovy vodárenské infrastruktury.

Témata: počasí | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky