Nemáte práci? I tak máte nárok na balík peněz. Jak na to?

Připravili jsme pro vás na celý týden SERIÁL, ve kterém vám poradíme, jak si od státu vzít to, na co máte právo. Dnes se zaměříme na podporu v nezaměstnanosti.

660
reklama

Podpora v nezaměstnanosti je přesně tím, co její název hlásá. Pomáhá lidem, kteří přišli o práci, překlenout období, než si seženou jiné zaměstnání. Navzdory tomu, že tuto sociální dávku mnoho lidí považuje za jakýsi společenský úplatek těm, kteří nechtějí pracovat, není tomu tak.

Kdysi sice bylo možné „na podpoře" přežívat poměrně pohodlně a po dlouhý čas. Ty doby jsou ale už dávno pryč. Dnes vyplácení této dávky svazují poměrně přísná a striktní pravidla, která předem ze hry vylučují ty, kdo by chtěli podporu v nezaměstnanosti jen zneužívat. A podpora tak plní svoji solidární funkci – společnost tak pomáhá těm, kteří přišli o práci, aby v mezidobí, než seženou jinou, zcela nezbankrotovali.

V rozvinutém světě jde o zcela běžný nástroj, jakousi pojistku, která má skutečný efekt. O práci může dokonce i ze dne na den přijít každý a většina lidí někdy skutečně byla nezaměstnaná (i když třeba nepobírali podporu). Ztráta práce a výdělku by je bez podpory často mohla poslat na společenské a sociální dno, kde by státní pokladnu a daňové poplatníky přišli rozhodně na mnohem větší peníze.

Jak už bylo výše zmíněno, vyplácení podpory v nezaměstnanosti svazují už několik let přísné limity. Jste-li adeptem na tuto sociální dávku, berte, co stát dává a nežehrejte na to. Až budete práci mít, také se vám nebude chtít ze svých daní dlouhodobě podporovat lenochy.


Kdo NEMÁ nárok na podporu v nezaměstnanosti?

Spíše než sestavovat výčet těch, kdo nárok na tuto dávku mají, bude jednodušší popsat, kdo ji nemá. O nárok na podporu v nezaměstanosti přijdete:

- pokud jste v posledním půl roce byli propuštěni pro hrubé porušení svých pracovních povinností nebo právních předpisů, které se k vaší práci vážou

- pokud máte nárok na výsluhový příspěvek (typicky například policista bez práce) a tato výsluha je vyšší než výše podpory

- pokud zároveň třeba brigádničíte a vyděláte si měsíčně více než polovinu minimální mzdy

- pokud pobíráte starobní důchod

- pokud pobíráte nemocenskou

- pokud jste ve vazbě

Jestliže se vás ani jeden z výše uvedených bodů netýká, pravděpodobně máte na podporu v nezaměstnanosti nárok. Podstatné jsou však ještě další výjimky, které rozebereme níže...


Podmínky PRO získání podpory

Kromě toho, že žadatel o podporu musí mít bydliště v České republice, existuje ještě jedna naprosto jednoznačná a nutná podmínka pro získání této dávky – v posledních dvou letech musíte mít zaplaceno alespoň 12 měsíců důchodového pojištění. Toto pojištění si sice můžete platit i sami, ale obvykle to znamená, že jste byli za poslední dva roky alespoň dvanáct měsíců zaměstnáni. Tato podmínka tedy poměrně spolehlivě vylučuje notorické lenochy, kteří o skutečné zaměstnání nemají dlouhodobě zájem a rádi by žili jen z podpory.


Jak dlouho můžete podporu pobírat?

- lidé do 50 let podporu mohou dostávat nejdéle pět měsíců

- lidé od 50 do 55 let mají nárok na podporu osm měsíců

- lidé nad 55 let mohou podporu pobírat jedenáct měsíců


Co potom?

Jakmile vám skončí zákonem vymezená doba pro pobírání podpory, máte nárok už jen na sociální dávku životního minima. Ta je letos stanovena na 3410 korun měsíčně. Nesnažíte-li se dál dostatečně a prokazatelně získat práci, přizná vám stát dokonce jen existenční minimum. To je pouze 2200 korun měsíčně.


Jak vysoká může být podpora?

- první dva měsíce budete od úřadu práce dostávat 65 procent své dosavadní (čisté) mzdy

- další dva měsíce se podpora sníží na 50 procent vaší poslední (čisté) mzdy

- zbytek doby, po kterou můžete podporu čerpat, už budete dostávat jen 45 procent své předchozí (čisté) mzdy

Maximální výši podpory pro letošek vláda mírně zvýšila. Bez ohledu na to, že jste byli přechozím zaměstnavatelem placeni třeba ve stotisícových měsíčních odměnách, máte od státu měsíčně nárok pouze na 0,58násobek průměrné mzdy. Pro rok 2013 to je maximálně 14 157 korun měsíčně (loni 13 762, předloni 13 528).


Jak si podporu v nezaměstnanosti zařídit?

Abyste na ni měli nárok, musíte se stát tzv. „uchazečem o zaměstnání" na úřadu práce. Podpora vám náleží od okamžiku, kdy o ni písemně (klidně při návštěvě úřadu) požádáte. Na úřadu práce vás vyzvou, abyste svůj nárok na podporu doložili. Budete k tomu potřebovat:

- evidenční list důchodového pojištění

- potvrzení o zaměstnání

- doklad o jiné výdělečné činnosti

- pokud jste OSVČ (osoba samostatně výdělečně činná), musíte mj. předložit doklad o platbách důchodového pojištění

Je rozhodně výhodné potřebné dokumenty sehnat. Pokud se stane, že nemůžete sehnat například potvrzení o svém posledním výdělku (zaměstnavatel ho nevydá, firma zbankrotovala, vlastní dokumenty jste ztratili nebo o ně přišli při požáru či povodni), nárok na podporu sice máte, ale ta bude nejspíš výrazně nižší, než na jakou byste jinak pobírali. Vypočítává se z průměrné mzdy v zemi a letos bude činit 3662 korun. Pak bude postupně klesat na 2929 a 2685 korun.


Podpora při rekvalifikaci

Kromě podpory v nezaměstnanosti můžete získat i podporu při rekvalifikaci. Opět platí, že o tuto podporu žádáte skrze úřad práce. Musíte být tedy v jeho evidenci jako uchazeč o zaměstnání. Výhodou je, že náklady za rekvalifikační kurz za vás hradí úřad. A ještě vám k tomu navíc vyplácí podporu. Její maximální výše je dokonce ještě vyšší než při podpoře v nezaměstnanosti. Letos stanovena na 15 866 korun.

Témata: nezaměstnanost

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky