Stavebnímu spoření podráží nohy rekordně levné hypotéky

Stavební spořitelny poskytly podle ČTK od ledna do konce října úvěry za téměř 40 miliard korun, což je meziroční růst o zhruba pětinu. V případě uzavírání nových smluv o stavebním spoření ovšem spořitelny zaznamenaly meziročně více než čtvrtinový pokles, když uzavřely necelých 380.000 smluv.

Bydlení, ilustrační fotografie
reklama

„Postupný pokles zájmu o stavební spoření je pochopitelný. Banky totiž výrazně uvolnily pravidla pro poskytování hypoték. Dosáhnou na ni tak i ti, kteří dříve museli zvolit úvěr ze stavebního spoření. Ten byl však vždy méně výhodný než klasická bankovní hypotéka, což letošní historicky nejnižší hypoteční sazby jen umocňují,“ uvedl Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL, která je lídrem bytové výstavby v České republice. 

Češi podle Korce dlouhodobě patří k rekordmanům z hlediska počtu uzavřených smluv na stavební spoření, ve spoustě domácností ho mají i nemluvňata. Pětičlenná rodina tím může od státu získat až 10 tisíc korun. „Jenže původní smysl stavebního spoření se pomalu vytratil. Místo investice do bydlení, vlastního vzdělání či zajištění ve stáří použije peníze většina lidí po vypršení minimální šestileté lhůty například na dovolenou či nové auto. V takovém případě ztrácí státní příspěvek smysl,“ tvrdí Korec s tím, že pro dlouhodobější uložení peněz je stavební spoření nevhodné. „I při započtení státního příspěvku v maximální výši dva tisíce korun za rok je výnos nižší než deklarovaný střednědobý dvouprocentní inflační cíl ČNB. Peníze při delším uložení do stavebního spoření by v takovém případě svou hodnotu ztrácely,“ varuje Korec. 

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky