Sazby hypoték jsou na historickém minimu

Hypotéky jsou zase o něco levnější. Průměrná úroková sazba v říjnu klesla na 2,14 %, jak vyplývá z dat makléřské společnosti GOLEM FINANCE. Jak se budou vyvíjet sazby po zbytek roku a na co se máme připravit v roce 2016?

Ilustrační fotografie
reklama

Podle statistik společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti hypoték a mapuje nabídky všech bank na trhu prostřednictvím indexů GOFI, klesla průměrná nabídková sazba hypoték na nové historické minimum. Ukazatel GOFI 70 zohledňující průměrnou úrokovou sazbu nejčastěji nabízených hypoték klesl v říjnu na 2,14 %, čímž posunul dosavadní rekord z dubna 2015 o další setinu níže.

Podobně reagovaly i indexy mapující sazby ve vyšších pásmech LTV. U úvěrů do 85 % zástavní hodnoty nemovitosti klesla průměrná úroková sazba o 4 setiny na 2,28 %, ale stále zůstává nad rekordní dubnovou hodnotou. Tehdy banky 85ky nabízely v průměru se sazbou 2,24 %. Markantní zlevnění pozorujeme u hypoték do 100 % LTV. Tento typ úvěrů v současnosti standardně nabízí 9 hypotečních bank a průměrná nabídková sazba klesla na 3,25 %.

Pouze nepatrnou změnu jsme zaznamenali u floatových sazeb, kde před pár dny došlo ke zlevnění variabilní hypotéky jedné z bank. Změna v řádu několika málo setin však měsíční průměr indexu GOFI70VAR neměla šanci ovlivnit a ten aktuálně stále stagnuje na 2,37 %.

Při refixaci mohou klienti ušetřit tísícovky

V meziročním srovnání jsou nyní sazby zhruba o 3 desetiny procenta níže. V korunovém vyjádření posun sazeb z 2,46 % na 2,14 % znamená úsporu na měsíční splátce 2 milionové hypotéky s 20letou splatností 308 Kč (10 559 Kč vs 10 251 Kč). Sazby v posledních měsících již neklesají tak rychle, takže ani změna v měsíční splátce není nijak závratná.

Mnohem zajímavější výsledek nabízí srovnání se situací před pěti lety, kdy byly sazby na více než dvojnásobku. V říjnu 2010 index GOFI 70 dosahoval 4,47 % a měsíční splátka modelové hypotéky vycházela na 12 621 Kč. Klienty, kteří si tehdy sjednaly úvěr s pětiletou fixací, čeká příjemné překvapení, neboť měsíční splátka v uvedeném mezidobí klesla o 2 370 Kč. A pokud řádně spláceli a o nové sazbě budou s bankou třeba i prostřednictvím hypotečního makléře vyjednávat, mají velkou šanci dostat se na sazbu pod 2 procenty. 

2/3 akčních nabídek míří na poplatky

Hodnota indexu GOFI 70 prakticky od letošního dubna osciluje +/- 2 bazické body okolo 2,15 %. Aktuální pokles, ačkoliv se jedná o nový rekord, proto nijak nepřeceňujeme. Sazby se zatím odvíjejí přesně podle toho, co říkáme zhruba od poloviny roku „sazby budou po zbytek roku oscilovat kolem dosažených minim“. Klíčovým faktorem ovlivňující vývoj sazeb hypoték je cena, za kterou jsou banky schopné pořídit peníze pro poskytování úvěrů. A ty v posledních 2 měsících opět celkem dramaticky klesají, takže se dostaly opět na dosah dubnových minim a v případě 3letých swapů byly již dokonce pod touto úrovní.

„V praxi se bankám opět otevírá určitý prostor pro úrokové zvýhodnění hypoték některých fixací. Ovšem poptávka po hypotékách je tak vysoká, že banky se spíše soustředí na včasné odbavení klientů a podzimní akční nabídky směřují hlavně do oblasti poplatků, které tvořily zhruba 2/3 všech letos uskutečněných akcí. Poslední dva měsíce roku konkurenční boj přiostří a otevře se tím prostor pro prolomení úrokového minima, osobně si myslím, že k tomu dojde, i když to bude v řádu setin. Příští rok bude přetrvávat prostředí extrémně nízkých úrokových sazeb, nevidím prozatím nic, co by způsobilo jejich růst.“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE.

Úrokové sazby poslední měsíce stagnují, nicméně závěr roku otevírá prostor pro prolomení úrokového dna. Lidé tedy rozhodně nemusí mít obavy ze zdražení hypoték a mohou se v klidu soustředit na výběr vhodné nemovitosti a porovnání nabídek jednotlivých bank. Rozdíly mezi bankami však narůstají a v platnosti je celá řada akčních nabídek na nejrůznější poplatky, což může konečnou cenu financování zásadně ovlivnit. Pokud chcete mít jistotu, že nesáhnete vedle, využijte služeb specializovaných hypotečních makléřů.

Témata: ekonomika | hypotéky

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky