Tušíte, na co si dát pozor u mikropůjček?

Každý z nás se někdy dostane do nepříjemné situace, kdy nutně potřebujeme zalepit finanční díru, příkladem je náhlé onemocnění mazlíčka nebo rozbitý spotřebič. Co ale udělat ve chvíli, kdy peníze na účtu nestačí a do výplaty je daleko? (PR článek)

půjčky
reklama

Stále oblíbenějším řešením jsou mikropůjčky

Jedná se o půjčky na několik set či tisíc korun se splatností zpravidla do několika týdnů. Ideální! Ovšem velký pozor! Místo snadného řešení vás mohou mikropůjčky přivést do mnohem větších problémů. Podívejme se společně, na co vás tyto malé peněžní záplaty mohou nachytat.

Tváří se výhodně, ale číhá v nich past

Mikropůjčky mají tendenci vypadat jako extrémně výhodná nabídka. Půjčka před výplatou je snadná a po doručení peněz od zaměstnavatele ji přece hravě splatíte. Jenže život umí rozdávat průšvihy v nejhorších chvílích a určitě se může stát, že přijde nová nečekaná platba, která nepočká. A v té chvíli už začíná nebezpečná spirála vedoucí k zadlužení.

Smlouvy se mají číst

Věnujte velkou pozornost všemu, co je napsáno ve smlouvě, kterou podepisujete. Samozřejmost, říkáte si, ale bohužel instituce, které mikropůjčky poskytují, často spoléhají na to, že si několikastránkový dokument jen v rychlosti prolétnete. Nezřídka se vás snaží nalákat na půjčku zdarma a vytvořit dojem, že vlastně žádný háček neexistuje. Stačí však splatit půjčku jenom o jeden den později a velmi rychle poznáte všechna úskalí mikropůjček. Poplatky za prodloužení půjčky bývají extrémně vysoké, stejně jako úroky z prodlení. Chtějte vždy vědět úrokovou sazbu a roční procentní sazbu nákladů (někdy tato základní fakta ve smlouvách mikropůjček chybí).

Dalším skrytým nebezpečím jsou nejrůznější poplatky spojené s podpisem půjčky. Administrativní poplatky mohou klidně půjčenou částku až zdvojnásobit. A k tomu si ještě někteří poskytovatelé mikropůjček účtují velkou částku za každou minutu hovoru i čekání na zákaznické lince. Najednou se místo rychlých peněz dostáváte do ještě rychlejšího a většího dluhu.

Co udělat, když potřebuji peníze rychle?

Náhlou finanční pomoc nejprve hledejte u svých blízkých. Pokud opravdu víte, že zvládnete půjčenou částku zaplatit po další výplatě, tak vše snadněji vyřešíte s kamarádem než s nebankovní institucí. Snažte se také maximálně omezit výdaje a osekejte z rozpočtu vše, co není potřebné. Poté vyzkoušejte klasické bankovní instituce, u nichž si můžete být jistí, že se nesetkáte s podvodem nebo neetickými obchodními praktikami. A až poté zvolte mikropůjčku nebo nějakou její variantu, třeba rychlou SMS půjčku.

Neskákejte ale po první nabídce, která vám vyjede. Podrobně prostudujte podmínky mnoha nabízených půjček a využijte některého z online srovnávačů. Opatrnost se v případě malých půjček rozhodně vyplácí. Nikdy nevyužívejte mikropůjčku jako způsobu pro zaplacení jiného dluhu. Jinak totiž to, co vypadá jako rychlá záplata, nakonec může vytvořit mnoho nových děr ve vašem rozpočtu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky