Hypotéka na 90 procent ceny ještě žije. Banky si však zájemce pečlivě vybírají

S očekávaným zítřejším zvýšením základní úrokové sazby Českou národní bankou (ČNB) se stále hovoří o jakémsi posledním zvonění výhodných hypotečních úvěrů na bydlení. Jenže ve skutečnosti nejsou hlavní příčinou postupně rostoucí sazby, ale zejména nedostupnost hypoték z hlediska množství vlastních příjmů a celkové bonity, na kterou nyní banky dle doporučení ČNB nahlížejí velmi pečlivě. A právě nedostatek vlastních prostředků je pro zájemce o bydlení v Praze tou největší překážkou. Přitom je ale stále ještě možné využít hypotéku na 90 procent kupní ceny a ti, kteří hledají novostavbu v Praze tak nemusí shánět statisíce navíc. Banky totiž mají s těmito klienty dobrou zkušenost a vědí, že je u nich delikvence, tedy neschopnost splácet, prakticky nulová.

Ilustrační fotografie
reklama

O dostupnosti bydlení se mluví zejména v souvislosti s pořízením vlastního bydlení. Často je slyšet z různých stran argument, že na vlastní bydlení lidé nedosáhnou, a tak se musí spolehnout na nájem. Přitom ve skutečnosti je zejména v Praze rozdíl mezi splátkou hypotéky a nájmem jednoznačně ve prospěch úvěru. Navíc se jedná o velmi konzervativní investici, která představuje velmi solidní zajištění do budoucna. Hodnota nemovitosti je navíc před schválením úvěru důsledně prověřena odhadcem banky, což svědčí to o tom, že jsou ceny nastaveny správně a odpovídají kvalitě dané nemovitosti.

„Díky tomu, že stavíme byty prakticky po celé Praze, máme dokonalý přehled nejen o situaci v oblasti cen nového bydlení, ale sledujeme samozřejmě také vývoj nájmů v dané lokalitě. Lze to demonstrovat na příkladu aktuálně nabízeného projektu Central Group ve Stodůlkách. Tady vyjde pronájem třípokojové novostavby na 23.000 Kč bez poplatků. Pokud si ale zájemce pořídí obdobný byt na hypotéku na 30 let, bude měsíční splátka při složení desetiprocentní akontace a pětileté fixaci přibližně o 3 tisíce nižší,“ řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

90procentní hypotéka tak stále na trhu s nemovitostmi má své místo, banky si ale pečlivě vybírají, komu ji poskytnou. „Asi jako jediný developer máme velmi podrobně a zároveň naprosto transparentně zveřejněné veškeré informace o možnostech financování. Klienti si tak mohou velmi snadno spočítat, jaké podmínky prostřednictvím námi sjednaného hypotečního úvěru získají. Vzhledem k tomu, že je delikvence ve splácení u našich klientů prakticky nulová, dokážeme pro ně s bankami vyjednat a garantovat 90procentní hypotéku, která nemá takové nároky na vlastní prostředky,“ uvedla Tomášková.

Podíl klientů s hypotékou meziročně vzrostl

Dalo by se očekávat, že podíl zájemců, kteří na hypotéku nedosáhnou, bude s rostoucími cenami a novými regulacemi ČNB klesat. Podle průzkumu, který má Central Group k dispozici, je však rok 2018 ještě silnější, než rok 2017. „Zatímco v loňském roce využilo financování hypotečním úvěrem 43 procent našich klientů, letošní čísla atakují hranici 50 procent. Před pěti lety bylo dokonce o 10 procent hypoték méně. Svědčí to zejména o tom, že jsou aktuální podmínky financování našich novostaveb stále velmi atraktivní,“ dodala Tomášková.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky