Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pojistka na blbost: Pro koho se hodí a kolik stojí?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Znáte to, máte špatný den a něco omylem rozbijete. V případě, že poškodíte svoji věc, můžete být naštvaní jen sami na sebe. Horší je způsobít škodu zaměstnavateli, který po vás logicky bude žádat náhradu. Svoji kapsu můžete ochránit s pojištěním odpovědnosti za škodu nebo-li “pojistkou na blbost”. Co všechno taková pojistka pokryje a kolik za ni zaplatíte?

Pro řadu profesí je dneš standardem služební telefon, notebook a auto. Mít k dispozici firemní vybavení nebo pracovat s nejmodernějšími přístroji se může na první pohled zdát výhodné. Problém ale nastává ve chvíli, kdy svěřenou věc poškodíte.

Když způsobíte škodu na majetku firmy a je nutná odborná oprava, je povinností zaměstnavatele nejprve nechat vyčíslit škodu a její výši vám oznámit zpravidla nejpozději do 1 měsíce ode dne, kdy byla zjištěna jak škoda, tak odpovědnost konkrétního zaměstnance. Poté po vás může žádat finanční náhradu, a to až do výše 4,5 násobku mzdy. „Zaměstnanec může škodu odčinit uvedením v předešlý stav, není-li to možné, tak v penězích. Podle zákoníku práce nesmí výše požadované náhrady škody způsobené z nedbalosti přesáhnout u jednotlivého zaměstnance částku rovnající se 4,5 násobku jeho průměrného měsíčního výdělku, který pobíral před porušením povinnosti, kterým způsobil škodu. Toto omezení ale neplatí, byla-li škoda způsobena úmyslně, v opilosti, nebo po užití jiných návykových látek. V těchto případech je zaměstnanec povinen uhradit plnou částku,” říká právní zástupkyně společnosti provozující DOK, advokátka Lucie Oršulová.

Jak nastavit limit pojistného

Vyhnout se zaplacení celé škody z vlastní kapsy lze díky vhodnému pojištění. Než si jej ale sjednáte, dobře si rozmyslete, na jakou částku se pojistíte. Pokud byste chtěli za pojistné ušetřit a platili částku odpovídající nižšímu platu, než který skutečně pobíráte, krytí vám v případě škody stačit nebude. U všech produktů na trhu musíte také počítat se spoluúčastí. „Výše spoluúčasti se pohybuje od 10 do 30 % podle toho, u které pojišťovny si produkt sjednáte a také podle výše pojistné částky. Pokud chcete mít pouze minimální 10% spoluúčast, zaplatíte za pojistné více,” říká Aleš Žárský, expert online služby DOK, která usnadňuje správu pojištění.

Příklad: Pokud vyděláváte 20 000 korun hrubého měsíčně, bude 4,5 násobek odpovídat 90 000 korun. Při platu 35 000 korun, pak bude maximální částka, kterou po vás může zaměstnavatel chtít, činit 157 500 korun.

Na každého jiný metr

Pojistné se vypočítává z několika faktorů. Vliv na jeho výši má rizikovost povolání, kterou zjistíte z webových stránek pojišťovny. Dále hraje roli věk a místo výkonu povolání, zda se jedná o Česko, nebo zahraničí. Důležité je také to, s jakým zařízením pracujete, tedy stroje a přístroje potřebné k práci včetně služebního vozu.Pozor na výluky

U nejlevnějších produktů na trhu byste měli počítat s vyšší spoluúčastí a také s větším množstvím výluk, tedy situací, při kterých nebude pojišťovna škodu krýt. Kromě specifických výluk, které si stanovuje každá pojišťovna sama, existují i všeobecné výjimky. Mezi ně patří úmyslné poškození cizího majetku, dále také poškození cizího majetku pod vlivem alkoholu či jiné návykové látky, nebo pokud ke škodě došlo v době, kdy na pracovišti probíhala stávka.

Témata:  pojišťovny pojištění na blbost lidé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

18. dubna 2024 12:55

Koupil jsem si prodlouženou záruku, nebo je to pojištění?

Spotřebitelé se dnes mohou velmi často setkat s nabídkou prodloužené záruky na zboží, které kupují. Někdy bývá tato smluvní záruka nabízena automaticky, jindy je za příplatek. Nemálo spotřebitelů si tak prodlouženou záruku přikoupí, zejména na spotřební elektroniku, která bývá na poruchy náchylná. Někteří z nich však mohou být posléze nepříjemně překvapeni, když jim s reklamací nevyhoví, buď kvůli podmínkám smluvní záruky, nebo protože se vlastně vůbec nejedná o záruku, ale o pojištění. Na co by si měl spotřebitel pozor, než si za takovou nadstandardní službu připlatí?

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

VZP

Zájem o příspěvky VZP láme rekordy

O příspěvky z fondu prevence Všeobecné zdravotní pojišťovny je letos rekordní zájem. VZP eviduje za první čtvrtletí už 465 tisíc podaných žádostí. V porovnání s loňskem se jedná o 50% nárůst. Nejčastěji si klienti žádají o příspěvek na pohybové aktivity a na dentální hygienu. Aby byly žádosti i přes enormní navýšení vyřízeny v co nejkratším čase, přistoupila pojišťovna k posílení personálních kapacit.