Poprvé v Česku: Nový přístup k rodičům, k porodu a k ošetřování novorozence

Nemocnice Na Bulovce nabízí jako první unikátní systém ke splnění všech přání rodičů v souvislosti s porodem a s ošetřováním novorozence, při dodržení odborných postupů a zajištění bezpečnosti maminky a dítěte.

Ilustrační fotografie
reklama

Předpokladem realizace projektu bylo pořízení přístrojové techniky (k monitorování novorozence a k zajištění jeho tepelného komfortu) a rekonstrukce oddělení šestinedělí.

„Na základě Dotazníku porodních přání, který dostane v těhotenské poradně, si rodina může naplánovat, jakým způsobem o ni bude v průběhu porodu a v poporodním období pečováno,“ vysvětluje novinku primář Neonatologického oddělení Nemocnice Na Bulovce Martin Čihař a dodává: „Jednotlivé postupy budou v dotazníku přesně popsány. Rodiče budou edukováni v rámci předporodních kurzů. Součástí bude samozřejmě diskuze s rodiči a vysvětlení jednotlivých postupů.“

Celý projekt cílí na splnění všech představ rodičů o tom, jak by porod a péče o miminko měl probíhat. „Naší snahou je, aby narození dítěte bylo pro celou rodinu krásným zážitkem při zachování veškeré bezpečnosti,“ připomíná přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. „Jsme schopni zajistit minimální separaci dítěte, od porodu miminko setrvale s matkou, dle přání i s otcem a poté společné ubytování na jednom pokoji,“ doplňuje primář Čihař.

V dotazníku se rodiče vyjadřují k průběhu porodu (medikace, nástřih, polohy při porodu, přítomnost doprovodu atd.), k ošetření dítěte, bonding, vyšetření novorozence u maminky, dotepání pupečníku, k poporodnímu průběhu (minimální separace, možnost být i s otcem na pokoji, což je samozřejmě limitováno počtem jednolůžkových pokojů).

Tento nový přístup nemocnice může nově nabízet i díky patronce neonatologického oddělení Lucie Borhyové a jejímu nadačnímu fondu LuckyBe. Nadační fond totiž daroval neonatologickému oddělení potřebné technické vybavení v hodnotě přesahující půl miliónu korun. Konkrétně jde o: 2 x vyhřívaný panel Sunflower + 2x pulzní oxymetr Masimo Rad-8 (přístroje nutné pro bonding) a přístroj pro podporu dýchání.

„LuckyBe se snaží přispívat k tomu, aby byl náš život šťastnější a plnější. Proto jsme se rozhodli získávat finanční prostředky pro neonatologické oddělení Nemocnice Na Bulovce a pomáhat zdejšímu skvělému a sehranému týmu lékařů a sestřiček při jejich práci a snaze novorozeným dětem poskytnout co nejkvalitnější péči,“ říká patronka neonatologického oddělení Lucie Borhyová.

Témata: rodina | děti | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky