Letěli jste na dovolenou s cestovkou a zpozdil se vám let? Kdy máte nárok na kompenzaci?

Na letní dovolenou do zahraničí podle statistik cestovních kanceláří loni vyrazilo rekordních 4,9 milionu Čechů. A na základě prvotních odhadů by se letos jejich počet mohl zvýšit ještě o další stovky tisíc.

Letadlo, ilustrační fotografie
reklama

Mezi klienty cestovních kanceláří přitom stále narůstá počet těch, kteří pro větší pohodlí, přepravní rychlost, ale i díky příznivým cenám volí leteckou dopravu. S celosvětově houstnoucím leteckým provozem a okolnostem z něj plynoucích však stále častěji dochází ke zpožděním.

Pokud dosažené zpoždění přesáhne tři hodiny a splní kritéria daná Nařízením Evropského parlamentu a Rady č. 261/2004, má pasažér nárok na kompenzaci za zpožděný let. Totéž přitom platí i pro klienty letící na dovolenou nebo z dovolené s cestovní kanceláří.

„Není zde žádný rozdíl. Pravidla pro vyplácení kompenzací za zpožděné lety realizované v rámci zájezdu s cestovní kanceláří platí v úplně stejném rozsahu jako v případech, kdy si cestující všechno zajišťuje a objednává sám,“ říká František Herynk, ředitel společnosti Click2Claim, která je lídrem tuzemského trhu v zajišťování kompenzací za opožděné či zrušené lety. Jen v loňském roce společnost řešila žádosti od 21 tisíc klientů a dosáhla 98procentní úspěšnost vyřízení finanční kompenzace po prvním vyhodnocení.

Na kompenzaci vznikne klientům nárok při několika těchto podmínek. Zaprvé by měl cestující do cílové destinace doletět minimálně s tříhodinovým zpožděním. Zadruhé je nezbytné, aby toto zpoždění bylo zaviněno dopravcem a ne okolnostmi, které aerolinka nemohla a nemůže ovlivnit. Mezi takové okolnosti patří například počasí, stávka dalších subjektů, bezpečnostní situace, živelná katastrofa nebo omezení provozuschopnosti letiště. Poslední a neméně důležitou podmínkou je, aby let realizoval dopravce, sídlící na území Evropské unie, nebo aby let odlétal z letiště v EU.

Při splnění podmínek je pak výše kompenzací následující:

U vzdálenosti do 1500 km se jedná o 250 EUR

U vzdálenosti 1501 až 3500 km se jedná o 400 EUR

U vzdálenosti nad 3501 km se jedná o 600 EUR

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky