Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léky, hormony i pesticidy ve vodě. Co všechno pijeme?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Sucha a plýtvání. To jsou nejčastěji zmiňovaná rizika v souvislosti s vodou coby základní životodárnou surovinou i energetickým zdrojem. Ve stínu mnohdy zůstává další výrazné nebezpečí, a to je využívání či vypouštění vody v nedostatečné kvalitě. Samozřejmě té pitné, ale i průmyslové či odpadní. Co všechno může způsobit nekvalitní voda?

Ohrozit zdraví

Velmi nebezpečné je vypouštění nedostatečně upravené odpadní vody do přírody. Ze zemědělských a průmyslových podniků, z nemocnic, ale i z domácností. „Potíž často není v tom, že by se vypouštěla bez předchozího vyčištění, ale v tom, že není vyčištěná dostatečně,“ říká Miroslav Maňásek ze společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení v oblasti úpravy a filtrace vody, optimalizaci vodního cyklu a měření kvality vody.Do životního prostředí se tak dostávají například zbytky léčiv a ženských hormonů, které u zvířat mění pohlaví a způsobují jejich rakovinu a neplodnost. Škodliviny mohou doputovat až do pitné vody, a konzumujeme je tedy všichni.„Ještě větší problém představují pesticidy a jejich metabolity. Pro pitnou vodu je používání herbicidů a pesticidů velkým rizikem. Jejich rezidua a metabolity jsou v přírodě i v podzemních vodách nalezeny i léta po zákazu používání některých typů a látek,“ upřesňuje Miroslav Maňásek.

V mnoha případech se zvýšené množství pesticidů a jejich metabolitů ve vodách řeší dočasnou výjimkou. To ale není systémové řešení. Zásadnější a negativnější je pak konečný dopad na obyvatele, kteří je v pitné vodě následně zkonzumují. Blýská se ale na lepší časy, moderní technologie v dnešní době již dokáží pesticidy a jejich metabolity z pitné vody odstranit.Nekvalitní voda může také poničit stroje a technologie

Společensky daleko méně významné riziko, zejména pro průmyslové podniky však velký problém. Přitom jeho prevenci mnohdy zanedbávají; komplexní management vody zahrnující měření její kvality, a z toho vyplývající využívání té optimální pro jednotlivé stroje a technologie, je v českých podmínkách stále spíše výjimkou. „Nesprávně upravená voda může zničit stroje a technologie za miliony,“ říká Miroslav Maňásek. „A čím modernější jsou, tím jsou obvykle na kvalitu vody náročnější.“Bránit optimálnímu přenosu tepla i chlazení

Také efektivita přenosu tepla nebo naopak chlazení jsou do velké míry závislé na využívání dostatečně kvalitní vody. Pokud tomu tak není, tvoří se v tepelných výměnících či chladících věžích usazeniny, které brání tomu, aby fungovaly tak, jak mají. Výsledek? Mnohdy omezená funkčnost ani ne na polovinu obvyklého výkonu. A vrstva nečistot nemusí být nijak masivní, například pouhý milimetr vodního kamene snižuje účinnost topného nebo chladícího systému o více než 20 %. Usazeniny brání optimální výhřevnosti i u obyčejných domácích radiátorů či kotlů v rodinných domech. A co teprve při velkých výkonech v průmyslu. Pokud výrobní, potravinářské, chemické či zpracovatelské podniky využívají ohřev nebo chlazení, mohou vyhodit oknem i miliony korun ročně. Podle nedávné studie UNESCO je více než 80 % světové odpadní vody stále vypouštěno bez dostatečné úpravy zpět do životního prostředí. Navíc v dnešní době nemá stále 64 % světové populace přístup k pitné vodě v nezávadné kvalitě. Zde je zřetelně vidět, kolik toho ještě musíme pro svět udělat…

Témata:  voda

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy