Co se děje s naší planetou? Vlny veder budou ohrožovat lidstvo

Informace, že americký prezident Donald Trump odstoupil od klimatické dohody přijaté na summitu v Paříži, vyvolaly pořádný rozruch. O pravdivosti globálního oteplování se vedou bouřlivé debaty. Podle konspiračních teoretiků, mezi které lze zařadit právě Trumpa nebo českého exprezidenta Václava Klause, je celá situace uměle vykonstruovaná vládními organizacemi tak, aby byly schopny vydělávat na nových tzv. zelených produktech, které mají být k prostředí šetrnější než ty stávající. Podle vědců je to ale úplně jinak.

Ilustrační fotografie
reklama

V roce 2012 Trump na Twitteru napsal, že „koncept globálního oteplování byl vytvořen Číňany ve prospěch Číny, aby způsobil nekonkurenceschopnost amerického průmyslu.“ Později řekl, že to byl „vtip". V podobných komentářích pokračoval i v dalších letech. V roce 2014 tvrdil, že „velmi drahé kecy o globálním oteplování musí skončit. Naše planeta mrzne, teď máme rekordně nízké teploty a naši vědci na globální oteplování uvízli v ledu“. Poněkud nesprávnou logiku, že „je teď chladno v typicky teplých oblastech, což dokazuje, že globální oteplování neexistuje“, používal v komentářích i v letech 2013 a 2014. „Globální oteplování je drahý podvod!“ nechal se slyšet.

A co na globální oteplování říkají přední vědci? Nová studie Nature Climate Change (Přírodní klimatické změny), ze které cituje server IFL Science, varuje před nekontrolovatelným globálním oteplováním. Konkrétně uvádí, že pokud nebudou přijata žádná závažná opatření vedoucí ke snížení skleníkových plynů (GHG), pak téměř tři čtvrtiny světové populace zažijí do roku 2100 život ohrožující horka.

Tato „vlna horka“ má několik různých definic, je možné si ji ale zjednodušeně představit tak, že se teplota po dobu několika dnů nebo týdnů v určitém místě bude neustále pohybovat nad průměrem. Tyto vlny veder s sebou přinášejí sucho, požáry, a zvýšené riziko přenosu onemocnění - sám teplotní stres může také způsobit orgánové selhání.

Ačkoli se vždy během vlny veder dají očekávat úmrtí v určitých demografických skupinách – především u lidí se špatným zdravotním stavem nebo starších lidí - nedávné vlny veder přinesly více úmrtí, než by se dalo očekávat. A podle vědců se bude v budoucnu intenzita veder, a tedy i počet úmrtí, dramaticky zvyšovat.

Tato studie zkoumala dokumenty z let 1980 až 2014 a zjistila, že existuje 783 případů „nadbytečných úmrtí lidí“ spojených s vlnami veder v 36 různých zemích. Tým pod vedením University of Hawai také určil jakousi hranici, kdy dochází k tomuto nadbytečnému úmrtí. Vědci tvrdí, že alespoň 30 procent světové populace má v současné době zkušenosti s podmínkami nad touto hranicí po dobu nejméně 20 dnů v roce.

Tým také zjistil, že i kdyby došlo k drastickému snížení skleníkových plynů, 48 procent světa by tyto smrtelné podmínky do konce tohoto století na vlastní kůži pocítilo. Pokud nebudou přijata žádná opatření, tedy pokud dohoda z Paříže selže a nebude nahrazena jinou, 74 procent světové populace bude těmito nadměrnými podmínkami zasaženo do roku 2100.

V té době bude planeta bude domovem pro zhruba 11,2 miliardy lidí, což znamená, že 8,3 miliardy lidí budou prožívat potenciálně smrtelné vlny horka po dobu nejméně tří týdnů v roce. Předchozí studie ukázaly, že nejvíce zasaženi budou ti, kteří žijí na Středním východě a v subsaharské Africe, na problémy se ale musí připravit také třeba Spojené státy. „Pokud žijete v Americe, pak se nebojte, můžete být jedním z těch šťastných států, které se namísto toho ke konci století ocitnou pod vodou,“ dodává server.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky