Jak skončit s kouřením a nepřibrat kila?

Začít kouřit, to je poměrně jednoduchá záležitost. Ale skončit? To už je podstatně těžší. A ještě k tomu nenabrat kila navíc, to je opravdová věda.

Ilustrační fotografie
reklama

Tím, že si najdete jiný, lepší zlozvyk než je kouření, se vyhnete mnoha zdravotním rizikům. Ale bohužel hlavně kuřačky vědí, že nikotin snižuje chuť k jídlu a zrychluje odbourávání tukových zásob. Bez něj můžete přibrat až půl kilogramu týdně. Ale věřte, že nepřibírat je možné i bez cigaret. Nekouřit je skvělé a ještě lepší to bude, až k odvykání přidáte pohyb a uberete trochu kalorií. 

Existují vědecké studie, které srovnávají kuřáky a nekuřáky. Podle nich mají kuřáci ve srovnání s nekuřáky o 0,5–2,9 kg/m2 nižší body mass index (BMI). Kouření totiž zpomaluje vyprazdňování žaludku po jídle, a to zejména pevné fáze žaludečního obsahu, což přispívá k prodlouženému pocitu sytosti; kuřáci po nasycení tedy začnou mít pocit hladu později než nekuřáci. 

Spousta lidí, je živo prakticky jen z cigaret a piva. To způsobí jediné, jistý druh anorexie. Nikotin také zvyšuje uvolňování tuku z tukové tkáně a podporuje produkci „hormonu dobré nálady“. Takže se vlastně ztrácí potřeba jíst.

Možná teď výše zmíněné řádky někoho navnadili s kouřením začít či s ním nepřestávat. On se nikotin může zdát jako docela milý sympaťák. S velkou nadsázkou bychom o něm mohli hovořit jako o pomocníkovi při hubnutí.

Ale má to háček. V České republice každý rok umírá na nemoci z kouření zhruba 20 tisíc ze 3 milionů kuřáků! A to není rozhodně číslo, nad kterým by se mávlo rukou. Po vykouření cigarety trvá 20 minut, než se stažené cévy v dýchacích cestách vrátí do původní podoby, a po celou tuto dobu je narušeno zásobování těla kyslíkem. 

Dlouhodobě kouření poškozuje stěny cév a má negativní vliv na krevní oběh. Kuřáci mají ve srovnání s nekuřáky 2–4x větší pravděpodobnost vzniku diabetu, 22x vyšší riziko rakoviny plic a mnohokrát zvýšené nebezpečí vzniku dalších onkologických onemocnění. Už se sympatie vytrácí? To je dobře!

Zkuste na kouření zapomenout. Zbavit se kil nabraných v souvislosti s odvykáním kouření, a dokonce snížit nadváhu je možné. Zkuste kontaktovat odborné výživové poradce a nutriční specialisty. Dokáží téměř zázraky. Musíte se ale držet jejich rad a doporučení. Nejdůležitější je vaše silná vůle!

Naordinují vám více pohybu a změnu stravování a také vám všechno podrobně vysvětlí. Můžete se mimo jiné dozvědět, že nikotin zvyšuje výdej energie o 5–10 % a to činí u neobézních lidí zhruba 880 kJ – o tolik se člověku odvykajícímu kouření zvýší příjem energie, aniž by cokoli změnil ve svém jídelníčku.

Náhrada kouření konzumací pochutin představuje další energii navíc – denně v průměru 1250 kJ, což u žen v průměru znamená zhruba šestinu doporučeného energetického příjmu. Spolu s poklesem výdeje energie  to může vést k váhovému přírůstku až o 0,45 kg týdně.

Zapomeňte na sladké!

Mnoho odnaučovaných kuřáků sahají místo cigarety po čokoládě nebo jiných cukrovinkách. Místo dortu sáhněte po běžeckých botách a jděte se proběhnout nebo jen projít. Snižte denní příjem energie o zhruba 850 kJ.
Nechtějte ale současně přestávat kouřit a redukovat váhu, byla by to pro tělo velká zátěž. Jezte zrátka zdravě, či alespoň zdravěji. Cílem by mělo být, alespoň zpočátku, váhu udržet.

Témata: kouření | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky