Čerstvé potraviny má rád každý. Jak ale dosáhnout toho, aby takové byly co nejdéle? Pro začátek je důležité naučit se několik pravidel týkajících se správného skladování, protože v každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy nejsou předem dané, ale jsou ovlivněny různými parametry, které je dobré znát.
Trend čerstvosti Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle.
Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhodujeV každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:
Kategorie potravin Ideální vlhkost Mléčné výrobky 70% - 80% Maso a ryby 85% - 90% Ovoce a zelenina 90% - 95%Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.6 zlatých pravidel skladování 1) Udržujte vnitřní prostor chladničky v čistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky2) Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně k bočním stranám3) Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky4) Uvařená jídla skladujte v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin5) Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte6) Maso a ryby ukládejte v chladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky
Související
24. října 2024 11:49
21. září 2024 9:07
8. září 2024 16:21
28. srpna 2024 12:06
27. srpna 2024 20:13
2. července 2024 17:22