Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čerstvé potraviny? Pravidla, aby tak zůstaly co nejdéle

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Čerstvé potraviny má rád každý. Jak ale dosáhnout toho, aby takové byly co nejdéle? Pro začátek je důležité naučit se několik pravidel týkajících se správného skladování, protože v každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy nejsou předem dané, ale jsou ovlivněny různými parametry, které je dobré znát.

Trend čerstvosti Kvalita potravin, a s ní spojená čerstvost, je nejdiskutovanějším tématem v oblasti výživy. Podle výsledků výzkumu nakupuje 50 % Evropanů potraviny čerstvé. Dále 30 % dotazovaných snížilo spotřebu mražených výrobků oproti předchozí době. Tento trend také přirozeně změnil způsob přípravy pokrmů: třetina z dotázaných uvedla, že 8 z 10 jídel vaří z čerstvých surovin. Tyto trendy kladou pochopitelně vysoké nároky na způsoby uchovávání potravin. Nekvalitní chladnička totiž připraví potraviny o svou prvotřídní jakost během velmi krátké chvíle. 

Nejen správná teplota, ale i vlhkost rozhodujeV každé potravině dochází k přirozeným rozkladným procesům, a tím se kazí. Tyto procesy jsou ovlivněny různými parametry. Teplota v chladničce by měla být maximálně 8°C, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách. Dalším velmi důležitým faktorem při kvalitním chlazení potravin je relativní vlhkost uvnitř chladničky. Ta byla v dřívějších dobách spíše opomíjena. Podle Technické zprávy o chlazení a uchovávání potravin vypracované Italskou asociací potravinářských technologií mají různé typy potravin různé nároky na vlhkost:

Kategorie potravin Ideální vlhkost Mléčné výrobky 70% - 80% Maso a ryby 85% - 90% Ovoce a zelenina 90% - 95%

Příliš nízká míra vlhkosti může způsobit vyschnutí a ztrátu hmotnosti čerstvých potravin, ztrátu nutričních složek, jako je vitamín C nebo změnu barvy a textury. Naopak příliš vysoká vlhkost vede ke kondenzaci (což ovlivňuje výkon chladničky) a k rychlejšímu nárůstu bakterií a plísní.6 zlatých pravidel skladování 1) Udržujte vnitřní prostor chladničky v čistotě, ale nepoužívejte abrazivní čistící prostředky2) Zabraňte přeplnění chladničky a neukládejte potraviny těsně k bočním stranám3) Počkejte, až teplé potraviny vychladnou a teprve potom je vložte do chladničky4) Uvařená jídla skladujte v uzavřených nádobách a odděleně od čerstvých potravin5) Před uložením do chladničky ovoce a zeleninu nemyjte6) Maso a ryby ukládejte v chladničce do jiné části než jsou mléčné výrobky

Témata:  potraviny Ovoce Zelenina

Související

Aktuálně se děje

20. listopadu 2024 11:28

20. listopadu 2024 11:08

15. listopadu 2024 9:34

Západ se k Číně staví pragmatičtěji než Česko, které to může ekonomicky dále oslabit

Zdroje současného mdlého výkonu české ekonomiky nelze hledat pouze za hranicemi. Byť úpadek německého průmyslu, energetická krize či válka na Ukrajině rozhodně svůj původ za hranicemi mají a českou ekonomiku přímo či zprostředkovaně poškozují. Češi si ale škodí i sami. Třeba tím, že s oblibou bývají papežštější než papež a že se neméně rádi vydávají ode zdi ke zdi.

Zdroj: Lukáš Kovanda

Další zprávy