Smrt je součástí života. Co musíte zařídit, když zemře někdo blízký?

Smrt je bohužel součástí života každého z nás. A s úmrtím blízké osoby se za život pravděpodobně setká každý z nás. Jak se na takovou situaci připravit a co v tento nepříjemný moment musíme dělat?

Ilustrační fotografie
reklama

Ta situace někdy v životě potká velmi pravděpodobně každého z nás. Přijdete domů, nebo třeba na návštěvu k příbuzným a najdete tam svého blízkého bez známek života. To je situace, která je pro každého z nás velice psychicky náročná, ale bohužel na lítost a sentiment právě v tento moment není příliš mnoho času.

Právě v tento moment totiž musíte začít jednat. A věcí, které musíte zařídit, rozhodně není málo. Jako první byste měli zavolat lékaře, který na místě sepíše zprávu u úmrtí osoby (tzv. ohledací list). Dalším krokem, který musíte udělat, je výběr a objednání pohřební služby.

V tomto případě vybírejte pečlivě, protože pohřební služba bude velmi pravděpodobně zajišťovat i poslední rozloučení s vaším blízkým. Samozřejmě můžete pro zařízení pohřbu využít jinou pohřební službu, než tu, kterou jste volali k nebožtíkovi, ale tím se dostanete do situace, kdy budete muset tělo vašeho zesnulého příbuzného převážet z jedné pohřební služby do druhé a to, přiznejme si, není příliš důstojné.

Pro pohřební službu si připravte informace o totožnosti zesnulého i vaší totožnost a také šaty, ve kterých bude nebožtík pochován, nebo zpopelněn.

Také vás čeká nepříjemné obíhání po úřadech. Jako první musíte jít na matriku obecního úřadu, kde nahlásíte úmrtí vašeho příbuzného. Sebou byste měli mít doklad jeho i vaší totožnosti (občanský průkaz), rodný list a pokud máte, tak i oddací list. Lékař, kterého jste přivolali k ohledání zesnulého, pošle na matriku list s potvrzením o úmrtí a úřad vyhotoví úmrtní list, který vám během několik týdnů pošle.

Další doklady zesnulého musíte odevzdat na příslušné úřady. Cestovní pas na oddělení pasů na místním úřadě, průkaz pojištěnce na příslušné zdravotní pojišťovně a řidičský průkaz na dopravním inspektorátu.

Co se týká volna v práci, tak zaměstnavatel vám musí dát volný den na pohřeb a dva dny na jeho přípravu. Snad nebudete tyto rady dlouho potřebovat.

Témata: úmrtí | lidé | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky