Na muže v andropauze číhají vážná rizika. Projevit se mohou až po letech

Andropauza postihuje zhruba polovinu mužů. Klesající testosteron nezpůsobuje jen známé návaly horka, výkyvy nálad a problémy s erekcí, ale projevuje se i nebezpečnou osteoporózou a zvýšeným rizikem infarktu či mrtvice. Tyto vážnější komplikace jsou o to zákeřnější, že se zpočátku nemusejí vůbec projevovat a na plno propuknou až po letech. Symptomy i skryté nástrahy mužského přechodu popisuje ve svém komentáři renomovaný sexuolog Pavel Turčan.

Ilustrační fotografie
reklama

Každá dospělá žena ví, že dříve nebo později skončí její plodné období a ona přejde do nové etapy svého života. Díky všeobecně dostupným informacím se tak na menopauzu může s předstihem připravit a začít upravovat svoji životosprávu tak, aby její příznaky zmírnila. To o mužském přechodu, andropauze, se mluví daleko méně. Částečně je to tím, že nepostihuje zdaleka každého muže – s některými z jeho příznaků se potýká jen méně než polovina mužské populace. Kvůli menší informovanosti se ovšem často stává, že muži příznaky andropauzy neznají a nevědí, jak se se změnami vypořádat či jak své potíže mírnit.

Příznaky se od ženského přechodu příliš neliší

U mužů začíná asi po třicítce klesat hladina testosteronu, za každý rok jej ubude necelé jedno procento. V kombinaci s jinými faktory pak nízká hladina testosteronu u některých mužů odstartuje nástup andropauzy. Muži ubývá energie, je náladový, trpí nespavostí a návaly horka, snižuje se jeho libido a má problémy s erekcí. Tyto projevy jsou patrné hned od začátku andropauzy a jakkoliv jsou nepříjemné, většina z nich z lékařského hlediska nepředstavuje větší ohrožení. Vedle těchto obtíží však existují i daleko vážnější a zákeřnější důsledky klesající hladiny testosteronu. Zákeřnější proto, že na první pohled nejsou zřejmé a projevit se mohou až po mnoha letech od začátku přechodu. Jde například o řídnutí kostí, tedy osteoporózu, a nepříznivé kardiovaskulární změny s vysokou hladinou cholesterolu, vyšším rizikem vzniku hypertenze, mrtvice či infarktu.

Řídnutí kostí z vás může udělat invalidu

Osteoporóza je progresivní a chronická kostní porucha, při níž ubývá kostní hmota a je narušena stavba kostí. Kosti se tak stávají křehčí a zvyšuje se riziko zlomenin. Ohroženy bývají typicky obratle, krček stehenní kosti, kosti předloktí či pánevní kost. Muži sice osteoporózou netrpí tak často jako ženy, na druhou stranu však statistiky ukazují, že se například po zlomenině kyčle hůře zotavují – jen pětina z nich si uchová původní hybnost. V prvním roce po zlomenině kyčle je u mužů rovněž registrována dvakrát větší úmrtnost než u žen. Časté jsou u mužů též zlomeniny obratle, například následkem pádu ze schodů či žebříku, po nichž může dojít i k trvalému upoutání pacienta na invalidní vozík. Jako prevence proti osteoporóze slouží vhodný pohyb, zejména chůze. Oblíbené aktivity jako plavání nebo cyklistika v tomto případě nepomohou, protože kosti při nich nejsou v potřebné míře zatíženy. Pomůže samozřejmě i vhodná strava bohatá na vitamín D a vápník. Vhodné je též omezit alkohol a přestat s kouřením.

Pečujte o své srdce, hodně spěte

S narůstajícím věkem roste i výskyt kardiovaskulárních chorob, které jsou u nás i ve světě jednou z nejčastějších příčin smrti. Po přechodu, mužském i ženském, jejich riziko dramaticky roste. I zde je proto vhodné začít ihned po nástupu andropauzy přehodnocovat svůj životní styl a nepodceňovat ani prohlídky u praktického lékaře a příslušných specialistů. Zdraví srdce prospívá především pravidelná fyzická aktivita, velmi vhodné je například zmíněné plavání a jízda na kole. Z dietárních úprav se doporučuje omezit živočišný tuk (hlavně červené maso) a jíst více rybího masa i čerstvé zeleniny a ovoce. Na všechny příznaky andropauzy příznivě působí také dostatek spánku. Testosteron totiž naše tělo v hojnější míře tvoří právě v noci a v brzkých ranních hodinách a spíše ve fázích hlubšího spánku. Důležité je též naučit se odbourávat stres a kvalitně odpočívat. Pomohou také kvalitní doplňky stravy, například Sarapis pro muže, který obsahuje celou řadu prospěšných látek působících proti únavě, stresu, ale i sníženému libidu. Pro muže s přetrvávající nízkou hladinou testosteronu se pak nabízí využití substituční hormonální terapie.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky