Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Margarín byl náhradou másla za války. Proč ho pořád konzumujeme?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Co používáte a jíte častěji? Máslo, nebo margarín? Ze všech stran na nás útočí různé zprávy a studie o tom, co je zdravé a co ne. A to není jen případ másla, ale třeba i sádla nebo vajec. Abyste se lépe zorientovali, podívali jsme se na studie z poslední doby.

Je zdravější máslo nebo margarín? 

V první řadě je dobré zmínit, že margaríny jsou průmyslově připravovanými náhradami másla. Začala se vyrábět v době války, kdy byl másla nedostatek. Nabízí se tedy otázka, proč jíst náhradu, kdy dnes nedostatkem másla netrpíme. Margaríny byly po mnoho let doporučovány potravinářským průmyslem i celou řadou lékařů jako zdravá náhrada živočišných tuků, jenže dnes se tento pohled výrazně mění.

Máslo je plné nasycených tuků, zatímco margarín obsahuje mono a polynenasycené tuky, které jsou pro zdraví člověka tou horší variantou. Mají negativní dopad zejména na kardiovaskulární systém a cholesterol. Důležité je ale zmínit to, že nepříliš kvalitní margaríny v sobě obsahuje i tzv. trans-tuky, které jsou pro zdraví ještě nebezpečnější. Přidávají se kvůli ztužování, jenže významně zvyšují riziko onemocnění rakovinou nebo třeba infarktu.

Přestože některé margaríny neobsahují trans tuky, stále jde o průmyslově poškozené rostlinné oleje s celou řadou potenciálních rizik, varují někteří experti. Podle jiných margarín představuje méně kalorickou alternativu.

Nevýhodou levnějších margarínů je vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých má většina obyvatel vyspělých zemí ve stravě nadbytek. Jejich nadbytečný příjem vede k silnému narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin, která je kvůli prozánětlivému prostředí v organismu spojována s řadou zdravotních problémů.

Studie také nedávno prokázal, že vyšší konzumace nasycených tuků nezvyšuje riziko srdečních chorob. Pokud tedy preferujete máslo, jste absolutně v bezpečí. A pokud máte rádi margarín, dobře se podívejte na jeho složení a rozhodně nekupujte ty nejlevnější. 

Hlavní zásadou je používat zdravý rozum. Při rozhodování, zda na pečivo namazat máslo nebo margarín, do hry vstupuje také zásadní faktor a tím jsou chuťové preference každého z nás. Obecně platí, že pokud budeme tuky přijímat ve stravě v optimálním množství a vyhneme-li se tran- mastných kyselinám ( to jsou ty, které zvyšují hladinu špatného cholesterolu), nemůžeme pro zdraví udělat lépe.

Témata:  máslo margarín potraviny

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy