Sklenka vína nebo piva denně neuškodí? Jaké množství alkoholu vám zkrátí délku života?

Traduje se, že jedna sklenka vína denně nikomu neuškodí. Pokud si říkáte, že když čas od času dáte i druhou skleničku, nemůže to ničemu vadit, šeredně se pletete. Tvrdí to alespoň nově zveřejněná rozsáhlá studie.

Červené víno
reklama

Špatné zprávy pro příležitostné pijáky - jen jedna sklenka vína nebo piva nad doporučený týdenní hranici by mohla snížit očekávanou délku života o 30 minut, říká nová studie zveřejněná v lékařském časopise The Lancet. Studie zkoumala, jak se doporučení o konzumaci alkoholu liší po celém světě.

V USA je doporučený limit pro muže 196 gramů alkoholu za týden – což je asi 11 standardních sklenic vína nebo půllitrů piva. U žen je to jen 98 gramů týdně, píše server Bussines Insider.

Například v Itálii, Portugalsku a Španělsku jsou doporučení téměř o 50% vyšší, zatímco ve Velké Británii jsou téměř o 50% nižší. A Světová zdravotnická organizace (WHO) uvádí, že by ženy neměly vypít víc než 20 gramů alkoholu denně, u mužů je to pak 30 gramů.

Studie pracovala s daty jednotlivých účastníků z 83 dlouhodobých studií v 19 zemích s vysokými příjmy s cílem lépe definovat prahové hodnoty alkoholu spojené s nejnižším rizikem nebo úmrtností a kardiovaskulární onemocnění. celkem 599 912 pijanů bez předchozího kardiovaskulárního onemocnění bylo rozděleno do osmi skupin podle množství alkoholu - v gramech - zkonzumovaných za týden.

Studie pak vyhodnotila spotřebu alkoholu ve vztahu ke „všem příčinám úmrtnosti" a kardiovaskulárním chorobám. Ukázalo se, že prahová hodnota pro nejmenší riziko úmrtnosti byla asi 100 gramů alkoholu za týden - což vychází na necelých pět sklenic vína nebo pět piv týdně. Navzdory této skutečnosti ale 50 % účastníků uvedlo, že pije více než 100 g alkoholu týdně a 8,4 % dokonce vypijí více než 350 gramů týdně.

Muži, kteří hlásili, že pijí méně než 100 g alkoholu za týden, měli ve věku 40 let o rok až dva vyšší předpokládaný věk dožití než ti, kteří pijí 196 g alkoholu týdně. Ženy, které uváděly, že vypijí více než 98 g týdně měly ve věku 40 let kratší průměrnou délku života o 1,3 roku oproti ženám, které uváděly, že pijí podprahové hodnoty.

Studie také zjistila, že pití více než 100 g týdně zvyšuje riziko mrtvice, fatální aneuryzma, srdeční selhání a úmrtí. Analýza také naznačuje, že pijáci piva nebo lihovin, stejně jako častí pijáci, mají nejvyšší riziko úmrtí.

Podle předního vědce, který poskytl rozhovor deníku The Guardian, bylo riziko u 40letého člověka, který pije nad doporučeným denním limitem, srovnatelné s rizikem, které přináší kouřením.

Témata: věda | alkohol | víno | pivo | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky