Jak postupovat, když se zraníte na dovolené?

Blíží se sezóna letních dovolených a i letos vyrazí do zahraničí statisíce Čechů. To s sebou ale skrývá mnohá nebezpečí, zejména v případě úrazů. Jak postupovat, když se vám něco stane mimo domovskou zemi?

Ilustrační fotografie
reklama

Při cestování či pobytu v zahraničí se může samozřejmě stát, že se zraníte nebo onemocníte. Vše se dá ale řešit, a v mnoha případech i vícero cestami. 

Je přirozené, že při pobytu v cizině se snažíte omezit rizika vedoucí k úrazu. Ne vše jde ale naplánovat. A když už se něco stane, je dobré vědět, jak situaci řešit.

V prvé řadě je důležité mít cestovní pojištění. Je to opravdu nutnost, proto to nepodceňujte. I když si myslíte, že vám se nic stát nemůže, opak může být pravdou. Zákon schválnosti funguje totiž na jedničku. A pokud nemáte pojištění, sáhnete si opravdu hluboko do kapsy.

Zjistěte si, na co všechno se vaše pojištění vztahuje a popřípadě si ještě připlaťte nadstandardní balíček. Nejsou to totiž vyhozené peníze.

Nespoléhejte na to, že pokud se pohybujete v rámci Evropské unie, můžete uplatnit pojištění z České republiky. Je pravdou jen to, že občané EU mají v dalších zemích EU právo na ošetření za stejných podmínek, jako místní lidé. Ceny jsou ale zcela odlišné!

Z tohoto důvodu si zjistěte informace o zemi, do které cestujete. Zjistěte jaké jsou nemocniční taxy a podobně.

Pokud cestujete s cestovní kanceláří, určitě při nějakém problému neprodleně kontaktujte delegáta cestovní kanceláře, který vám poradí kde se nechat ošetřit a za jakých podmínek.

Dalším krokem by měl být kontakt asistenční služby vaši pojišťovny, která vám řekne krok po kroku jak postupovat. Je nutné si schovávat veškeré faktury, bez nich vám vynaložené prostředky pojišťovna neproplatí!

Je tedy dobré zůstat nad věcí, ale nic nepodceňujte.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky