Vlak, auto nebo autobus? Srovnali jsme, jak se cestuje po Česku nejlevněji a nejrychleji

Každý má svůj oblíbený dopravní prostředek. Někdo rád jezdí autobusem, jiný miluje zvuk vlaku a možnost si na dlouhé cestě protáhnout nohy, další nedá dopustit na komfort automobilu. Co je však nejlevnější? Srovnali jsme pro vás ceny cestování na několika trasách po České republice.

Ilustrační fotografie
reklama

Vlakem, autobusem, autem... a co takhle spolujízda? Je všední den odpoledne a je třeba někam odcestovat. Vybrali jsme modelové trasy: Praha - PlzeňPraha - BrnoBrno-Ostrava, Praha - Ostrava

Zkusíme nejbližším a nejrychlejším spojem dojet z místa na místo bez dětských a studentských slev autobusem, vlakem, autem a spolujízdou. Pro potřeby jízdy autem budeme počítat průměrnou spotřebu 6l/100km a nejlevnější tankování v Praze, což je v současnosti 26,50 za litr nafty. Nepočítáme dodatečné náklady na provoz automobilu. Co vyjde nejlevnější?

Praha - Plzeň

Autobus - Z Prahy do Plzně se v závislosti na dopravci dá dojet za 89-100 korun a trvá to bez komplikací hodinu.
Vlak - Vlakem pojede minimálně 1 hodinu a 37 minut, stát vás to bude 105 korun.
Auto - Cesta autem by měla být něco pod hodinku času a pokud jedete sami, na naftě zaplatíte 146 korun. Cesta se tak vyplatí ve dvou a více osobách a dělených nákladech.
Spolujízda - Spolujízdou to potrvá samozřejmě stejně, jako kdyby jste jeli vlastním (ačkoliv vše záleží na schopnostech a povaze řidičů). Nejlevnější nabídky se pohybují mezi 50 - 65 korunami, nejdražší si jejich řidiči cenní na zhruba 120 kč.

Praha - Brno

Autobus - Standardní cena má hodnotu 199 korun, v hodinách mimo spičku lze nalézt jízdenky za 179 nebo dokonce 149 kč. Cesta trvá kolem dvou a půl hodiny.
Vlak - Cesta vlakem vás bude stát 219 korun a nejrychlejší spoj jede stejně dlouho, jako autobus. Ty pomalejší však jedou téměř 4 hodiny.
Auto - Jízda autem vyjde jednoho člověka na pohonných hmotách asi na 330 korun. Pokud chcete jet levněji než jakýkoliv vlak nebo autobus, je třeba dělit výdaje minimálně třemi. Jako vždy záleží na provozu, ale dojezd pod 2 hodiny je možný.
Spolujízda - Nejlevnější nabízená spolujízda je v současnosti zakulacených 100 korun.

Brno - Ostrava

Autobus - Tato trasa se nejlevněji dá mimo špičku zajet autobusem i za 145 korun. Běžně se však cena vyšplhá i na 210 kč. Dojedete za zhruba 2 hodiny a 45 minut.
Vlak - Vlakem budete v Ostravě už za 2 hodiny a 20 minut. V nejlevnější variantě zaplatíte 169 kč.
Auto - Cesta automobilem vás vyjde na 273 korun. Už ve dvou se tak cestovat vyplatí. Dojezd se pohybuje okolo 1 hodiny a 40 minut.
Spolujízda - Nejlevněji se podařilo nalézt pro dnešek spolujízdu za 125kč, občas se však najde i někdo, kdo odveze za 100 korun.

Praha - Ostrava

Autobus - Mnoho přímých autobusů takto nejezdí, cesta zabere obyčejně mezi 5 a 6 hodinami. Nejlevnější jízdenka stojí 319 korun, narazíte však i na cenu 499 kč.
Vlak - Nejlevnějším vlakem v brzkých ranních hodinách mimo špičku se dá dojet i za 189kč. Denním standardem jsou pak ceny mezi 295 a 319 korunami. Cesta je o poznání rychlejší a zabere jen 3 hodinky.
Auto - Zdaleka nejdelší trasa vás přijde autem na téměř 600 korun. Opět se tedy vyplácí pouze v případě dělení nákladů. V tomto případě není ani nejrychlejší, pojedete necelé 3,5 hodiny.
Spolujízda - Když se zadaří, najdete spolujízdu už od 150 korun. Dnes má nejlevnější nabídka na trhu cenu 260 kč.

Shrnutí

Co se tedy nejvíce vyplatí? Jednoznačným vítězem našeho testu v kategorii cena je spolujízda. Svezení se s jiným řidičem vás ve všech případech bude stát méně. Je to však nestálé, nikdy se nemůžete spolehnout, že někdo zrovna pojede a spoustu lidí může mít nedůvěru sednout do auta k někomu, koho neznají.

Vlastní auto je s přehledem nejdražší a to jsme nepočítali s náklady na opotřebení, pojištění či samotné pořízení. Má však nespornou výhodu svobody a plánování vlastního času. Finančně se vyplatí v případě, že se o cenu za jízdu dělíte s dalšími lidmi.

Vlaky a autobusy hodně záleží na tom, kam přesně jedete. Například na trase Praha - Ostrava byl vlak jasným vítězem, stál méně a jel polovinu času. Jinde to časem vyjde podobně a v tom případě bývá vlak o něco dražší. Argumentem pro vlak je možnost si protáhnout nohy a pohodlně navštívit kdykoliv toaletu.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky