Už tam budeme? Umění zabavit děti v autě po cestě na dovolenou

Stovky českých rodin vyrážejí každoročně na dovolenou autem. Mnohahodinová cesta je náročná nejen pro řidiče, ale obzvláště pak pro děti. Před cestou se tak hodí důkladně naplánovat, jak děti v autě zabavit.

Ilustrační fotografie
reklama

Připravte jim třeba pracovní sešitek s mapou cesty, vymyslete jim pozorovací hru a pro chvíle pasivnějšího odpočinku jim dejte k dispozici tablet, na němž mohou díky službě internetové televize koukat na nejrůznější filmy či se zabavit sledováním programu na některé z nabízených dětských stanic.

Podle aktuálních dat Českého statistického úřadu cestuje na zahraniční dovolenou vlastním autem téměř 74 % Čechů. Jedním z nejčastějších cílů dovolenkářů cestujících autem bývá Chorvatsko či Itálie. Cesta do Chorvatska zabere dobrý půl den, a to ještě za předpokladu, že neuváznete někde v koloně. Do Itálie je cesta kratší, asi kolem 9 hodin. V autě tak strávíte notnou dobu, představte si ale, jak dlouhá bude jízda připadat vašim dětem, které mají vnímání času ještě přece jen jiné. Jestlipak máte své osvědčené postupy, jak četnost dotěrného „Už tam budeme?“ snížit na minimum? Pokud hledáte inspiraci, jak děti v autě po cestě na dovolenou zabavit, přečtěte si následující článek.

Zabavte je pracovním sešitkem

Spolehlivými pomocníky pro klidné cestování s dětmi jsou nejrůznější knížky s aktivitami. Pro menší děti vyberte ty s převahou omalovánek, pro starší dítka můžete zvolit různé pracovní sešity s úkoly, křížovkami, osmisměrkami a jinými kvízy. Pokud jste tvořivější povahy, můžete jim podobné knížky vyrobit sami, a to třeba tak, aby se týkaly přímo vaší cesty a místa dovolené. Vhodné je připravit dětem i mapu cesty, do níž si mohou samy „čmárat“ – značit si ujetou trasu nebo kroužkovat názvy měst, kterými jste již projeli. Jednak se tak zabaví, jednak budou mít i lepší představu, „kdy tam budete“. Ke knížce je vhodné dodat i pár prázdných stránek, kam si děti mohou samy zapisovat své zážitky z cesty a třeba i celé dovolené.

Tip: Děti budou k „pracovním sešitkům“ potřebovat tužky a jistě i plno pastelek. Pořiďte jim na zadní stranu předních sedadel praktický organizér či kapsář, kde budou mít vše po ruce.

Pusťte jim televizi

I na ty nejaktivnější děti ale jistě během cesty přijde chvíle, kdy si chtějí od her odpočinout a bavit se o něco pasivněji. V takové chvíli je neocenitelným praktickým pomocníkem tablet, na němž dětem pustíte oblíbený film či seriál. A ani přitom nemusíte ládovat jeho paměť, flash disky či externí disky postahovanými gigabity. „Pokud máte v tabletu možnost připojit se k internetu alespoň o rychlosti 3 Mb/s, stačí si zakoupit naší službu Lepší.TV a hned máte k dispozici více než 80 televizních stanic, včetně těch dětských, jako je například ČT :D, CS Mini či Nickelodeon, pro starší děti a teenagery je pak vhodný kanál TUTY. Krom toho služba zahrnuje i videotéku se stovkami filmů,“ popisuje Pavel Górecki, ředitel Lepší.TV. Službu si můžete zaplatit klidně jen na jediný měsíc za 199 Kč. U vybraných kanálů je možnost sledovat pořady až o 30 dní zpětně, děti si tak snadno mohou pustit i několik dílů oblíbeného seriálu zaráz. Hledání pořadů pak zjednodušuje praktická možnost filtrování dle klíčových slov, žánru nebo země původu.

Tip: K tabletu dětem určitě pořiďte sluchátka, nejlépe bezdrátová, která je neomezí v pohybu. Tablet můžete v autě připevnit k zadní straně přední sedačky speciálním držákem.

Nechte je číhat

Pozorovací hry jsou ověřenou klasikou. Připravte dětem předem kartičku se seznamem, čeho si mají po cestě všímat: značek aut, jejich barvy, různých druhů obchodů, stromů, zvířat, hlídkujících policistů… možností je spousta. Položky ať si postupně odškrtávají a za každý předem určený počet „úlovků“ jim nachystejte odměnu, nějakou sladkost či malou hračku. Zahrňte i bonusové položky – například vzácnější druh zvířete nebo značky auta –, za které dětem připadne odměna navíc.

Tip: Jsou-li vaše děti starší a umějí zacházet s fotoaparátem, můžete jim třeba ještě jako dodatečný dárek za vysvědčení koupit levnější digitální foťák, na který mohou své pozorovací úlovky zaznamenávat. Bude se jim hodit i na vlastní obrázky do cestovního deníku.

Nezapomínejte na přestávky

Je to samozřejmost, ale je to tak důležité, že to raději připomeneme i zde: důsledně dbejte na to, abyste si po cestě dopřáli dostatek přestávek. Naplánujte je dopředu, a to nejlépe takové, které kromě nutného protažení skýtají pro děti i nějakou tu zábavu či zajímavost. Nachází se podél vaší trasy třeba zoopark, dětský zábavní areál nebo jen zajímavá vyhlídka? Oželte hodinku navíc a využijte toho. Dětem dopřejete povyražení a minimálně si aspoň budou mít o čem novém v autě povídat. A rozhodně dětem o všech přestávkách řekněte dopředu. Pomyslně jim tak cestu rozdělíte na menší úseky a dáte jim možnost na něco se těšit. Uvidíte, že jim pak bude čas v autě utíkat mnohem rychleji.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky