Zlato se propadá stále hlouběji a je nejníže za více než dva roky

Komentář Tomáše Volfa: Cena zlata je nejníže od začátku pandemie koronaviru v první polovině roku 2020 a dnes balancuje na hranici 1672 USD/unci. Stříbro je na tom o něco lépe a pohybuje se v blízkosti 19,40 USD/unci, ale i tak je velmi nízko.

Ilustrační fotografie
reklama

Zlato je nyní prakticky za hubičku, a přesto jeho cena, díky zvýšené poptávce, která by se dala čekat, neroste. Spíše naopak. Důvodem je jestřábí nálada Fedu. Americká centrální banka zasedá dnes večer a teoreticky může dojít i ke zvýšení základní sazby z pásma 2,25 – 2,5 % o jeden procentní bod, tedy do rozmezí 3,25 – 3,5 %.

Odhodlání zvedat na dolaru sazby rychle nahoru je hlavním důvodem poklesu ceny zlata. Čím více je dolar úročený, tím více se stává pro investory zajímavým. Z jeho držby totiž plynou stále vyšší úroky, což v případě zlata neplatí. To na tuto skutečnost zlato doplácí, protože nákupy dolarů jsou realizovány také z prodeje právě drahých kovů.

Fed musí sáhnout k drastičtějšímu kroku vzhledem k rostoucím cenám, a to i s rizikem, že omezí růst americké ekonomiky. Srpnové spotřebitelské ceny se meziročně zvedly o 8,3 % a i když se jejich tempo mírně zpomalilo, stále se jedná o hodnotu, která je výrazně výš, než by si američtí centrální bankéři představovali.

Doku bude trvat přesvědčení trhů, že Fed bude utahovat svou měnovou politiku razantně i v budoucnu, cena zlata se může dostat ještě hlouběji. Pokud Fed naznačí, že jeho ochota dál zpřísňovat svou politiku je omezená a že sazby se blíží svému vrcholu, zájem o dolar bude chladnout, což by mohlo znamenat začátek zotavování zlata a stříbra. Pravdou je, že tento okamžik se jen tak neblíží. Může sice přijít výkyv, ale Fed by měl zvyšovat sazby i v příštím roce a krotit tak rostoucí spotřebitelskou inflaci. 

Témata: zlato | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky