Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zájezdoví dopravci budou moci žádat o kompenzace od 26. října

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Zájezdoví autobusoví dopravci budou od pondělí 26. října moci žádat o kompenzace, které by jim měly pomoci zmírnit ztráty z jarní krize. Stát mezi ně v programu COVID-BUS rozdělí až miliardu korun. Oznámilo to dnes ministerstvo dopravy. Krize v Česku zasáhla až 2000 zájezdových dopravců provozujících dohromady asi 9000 autobusů.

Dotace by měly kompenzovat ztráty dopravců od 12. března, tedy začátku nouzového stavu, až do konce letošního června. Stát totiž zohlední zamrznutí trhu až do konce školního roku.

"Zájezdoví dopravci se kvůli rušeným akcím dostali s počtem objednávek takřka na nulu. Program COVID-BUS umožní podnikatelům v nepravidelné autobusové dopravě překlenout tuto krizi, v horším případě alespoň ukončit podnikání a zmírnit dopady na samotný trh i na osobní život podnikatelů,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO).

Žádosti, které budou výhradně elektronické, bude stát přijímat po dobu 30 dní, tedy do 25. listopadu. Výše dotace se přitom bude vypočítávat na sedačku a den. Stát bude peníze rozdělovat podle emisních tříd autobusů a jejich kapacity. Nejvíce, až 135 korun za den, dostanou dopravci s nejekologičtější emisní třídou EURO VI.

Ministerstvo dopravy počítá s tím, že na kompenzace poskytne až miliardu korun. Polovinu z celkové částky by mělo použít z vlastních zdrojů, další půlmiliardu pak z nevyčerpaných peněz z programu COVID-Nájemné. Podporu úřad plánuje vyplácet během čtvrtého čtvrtletí letošního roku.

Dopravcům během jara klesly zakázky téměř na nulu. V létě, které obvykle patří k nejdůležitějším obdobím pro zájezdové firmy, se dopravci dostali na zhruba pětinu běžného počtu zakázek. Na podzim se ovšem situace opět začala zhoršovat a objednavatelé začali zakázky dopravcům opět ve velkém rušit. Podle sdružení Česmad Bohemia by bez státní pomoci až polovině z nich hrozil krach.

Výše příspěvku na sedačku podle emisní normy EURO autobusu Dotace na sedačku a den EURO II 15 Kč EURO III 28 Kč EURO IV 40 Kč EURO V 62 Kč EURO VI 135 Kč

Témata:  Cestování autobusy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy