Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zahraniční obchod Česka vykázal v srpnu schodek 28,1 miliardy korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Zahraniční obchod Česka vykázal v srpnu schodek 28,1 miliardy korun. V meziročním srovnání byl výsledek horší o 35,6 miliardy Kč. K deficitu přispěl menší vývoz aut a zdražování paliv. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ), který je dnes zveřejnil na svém webu.

Zahraniční obchod Česka letos skončil v deficitu potřetí za sebou. V červenci byl schodek 8,2 miliardy a v červnu 7,3 miliardy korun.

"Zahraniční obchod se zbožím byl v srpnu ovlivněn prázdninovým režimem v automobilovém průmyslu, což se mimo jiné projevilo poklesem vývozu motorových vozidel. K negativní obchodní bilanci přispěl také výrazný růst cen fosilních paliv," říká ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Miluše Kavěnová.

Přebytek v obchodu s motorovými vozidly meziročně klesl o 10,4 miliardy Kč. V srpnu se také dále prohloubil deficit obchodu s ropou a zemním plynem, základními kovy či elektronikou a optickými přístroji. Přechodem z přebytku do minusu se zhoršila bilance obchodu s elektrickými zařízeními.

Naopak pozitivní vliv měl na srpnový výsledek zahraničního obchodu především zlepšení bilance u kovodělných výrobků o 2,1 mld. Kč a u komodit jako jsou elektřina, plyn a pára o 1,1 mld. Kč.

Vývoz ve druhém prázdninovém měsíci vzrostl meziročně o 8,2 procenta na 277,5 miliardy korun, dovoz stoupl o 22,7 procenta na 305,5 miliardy Kč. Letošní srpen měl o jeden pracovní den více než loni.

Meziměsíčně se po sezonním očištění snížil export o 5,7 procenta a import proti červenci klesl o 1,5 procenta.

Bilance zahraničního obchodu s členskými státy Evropské unie skončila v srpnu pro Česko přebytkem téměř 37 miliard korun, který byl meziročně o 3,5 miliardy Kč nižší.

Schodek zahraničního obchodu s mimounijními zeměmi se meziročně zvětšil o 31,7 miliardy na více než 63 miliard korun. Zvětšil se zejména deficit obchodu s Čínou o 8,9 miliardy Kč a také Japonskem a Jižní Koreou. Přechodem z přebytku do schodku se zhoršila bilance obchodu s Ruskem.

Témata:  ekonomika

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.