Začínají platit elektronické známky, řidiči zatím koupili 142 tisíc

Od dnešního dne začínají platit nové elektronické dálniční známky. Řidiči je mohou kupovat už od začátku prosince, do čtvrtka jich pořídili přes 142.000 kusů v hodnotě více než 211 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí projektu elektronických známek Martin Opatrný. Digitální známky nahrazují papírové viněty, loňské roční kupony však platí až do konce ledna.

Ilustrační fotografie
reklama

"Od dnešního dne už není možné koupit papírovou dálniční známku, ale jen novou elektronickou. Do konce ledna nicméně stále platí staré roční papírové známky. Většina motoristů tak bude potřebovat e-známku až od 1. února. Nové známky si však můžete koupit již nyní a jejich platnost je možné až o tři měsíce odložit," uvedl Opatrný.

Motoristé v drtivé většině nakupují zatím roční známky, z celkových prodejů tvoří 99,4 procenta. I v novém systému lze ovšem pořídit třicetidenní a desetidenní kupony, o které bude větší zájem až během roku. Ceny známek zůstávají pro příští rok stejné, roční známka stojí 1500 korun, měsíční 440 korun a desetidenní 310 korun. Zůstává také zvýhodnění pro ekologická auta.

Většinu známek řidiči zatím nakoupili přes internetových obchod www.edalnice.cz, téměř 109.000. Další prodejní místa jsou na pobočkách pošt a čerpacích stanicích Euro Oil. Zejména u hranic je pak rozmístěno 12 samoobslužných kiosků.

Elektronické známky nahradily dosavadní papírové kupony. Vázány jsou na registrační značky vozidel, řidiči už tak nebudou muset lepit známky na přední skla. Novinkou je také možnost libovolně nastavit datum začátku jejich platnosti, a to až s předstihem 90 dnů. Roční známky budou nově fungovat po dobu 365 dní bez ohledu na kalendářní rok, dosud platily vždy 14 měsíců od prosince předcházejícího roku do konce ledna roku příštího.

Stát spustil systém pro prodej nových dálničních známek 1. prosince. Zahájení prodeje však provázely problémy, kdy systém krátce po svém spuštění přestal kvůli technické chybě fungovat. Zprovozněn byl ještě týž den odpoledne, výpadek systému však vyvolal vlnu kritiky politiků i odborníků. Od té doby systém funguje bez výraznějších problémů.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky