Z ranní kávy se stává luxus, v srpnu v EU podražila téměř o 17 procent

Začínat ráno šálkem kávy se čím dál více prodražuje. V srpnu káva v zemích EU meziročně zdražila o 16,9 procenta, uvedl dnes ve zprávě evropský statistický úřad Eurostat. Skokově se zvýšila i cena cukru a mléka.

Ilustrační fotografie
reklama

"Nedávný nárůst cen může z této ranní pochutiny udělat téměř luxus," uvedl Eurostat. Loni v srpnu káva meziročně v průměru podražila o půl procenta. Od loňského října narůstá meziroční míra inflace.

Čerstvé plnotučné mléko v srpnu stálo v průměru o 24,3 procenta více, zatímco za čerstvé nízkotučné mléko zaplatili spotřebitelé o 22,2 procenta více, uvedl Eurostat. Nejvýraznější nárůst zaznamenal cukr, jehož průměrná cena se zvýšila o 33,4 procenta.

Ze statistiky vyplývá, že ceny těchto čtyř položek vzrostly ve všech unijních zemích s výjimkou Malty, kde se cena čerstvého nízkotučného mléka nezměnila.

Nejvíce vzrostly ceny kávy ve Finsku a Litvě, a to o 43,6 a 39,9 procenta. O více než 30 procent za kávu v srpnu v porovnání s loňským rokem dále zaplatili Švédi, Estonci a Maďaři.

V Polsku nejvýrazněji poskočila cena cukru, které oproti srpnu 2021 stoupla o 109,2 procenta. Česká republika uzavírá po Maďarsku, Litvě a Chorvatsku čtveřici zemí, kde nejvíce vzrostla cena plnotučného mléka. Stoupla zde o 43,3 procenta.

Míra inflace v Evropské unii v srpnu vystoupila na rekordních 10,1 procenta, zatímco v červenci činila 9,8 procenta.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky