Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z ČNB odchází expertka na analýzy měnové politiky Dana Hájková

Česká národní banka (ČNB)
Česká národní banka (ČNB)
Foto: Michael Zelinka / INCORP images

Ředitelka odboru měnové politiky a fiskálních analýz České národní banky (ČNB) Dana Hájková odchází z centrální banky. Rezignaci podle informací deníku Hospodářské noviny (HN) podala na konci minulého týdne, v bance zůstává do konce dubna. Podle mluvčí banky Petry Krmelové rezignovala Hájková z rodinných důvodů, podle zdrojů HN souvisí rezignace s napětím, které panuje mezi novým vedením a experty, kteří pro bankovní radu vytvářejí odborné podklady.

Hájková, která dosud pomáhala vytvářet podklady pro rozhodování bankovní rady o úrokových sazbách, nechtěla informaci komentovat a odkázala na odbor komunikace, protože je "stále zaměstnancem ČNB". Mluvčí banky Petra Krmelová deníku pouze napsala, že Hájková rezignovala z rodinných důvodů. Odchod Hájkové musí vzít na vědomí ještě bankovní rada.

List připomíná, že je to již již třetí rezignace vysoce postavené manažerky v ČNB od loňského jmenování nového guvernéra Aleše Michla. Loni v červnu se funkce vzdala ředitelka sekce Kancelář Jana Báčová. Spolu s ní odešla také její podřízená, ředitelka odboru komunikace Markéta Fišerová.

Dana Hájková působila v ČNB téměř 17 let. Jako analytička pracovala v bance nejprve v letech 2005 až 2014. Pak téměř dva roky působila jako makroekonomka v České spořitelně. Do centrální banky se vrátila v srpnu 2016, kdy byla poradkyní Vojtěcha Bendy, tehdejšího člena bankovní rady. Na současném postu ředitelky odboru v ČNB byla od prosince 2018. Její odbor spadá pod Sekci měnovou, vedenou ekonomem Petrem Králem.

Témata:  Česká národní banka (ČNB)

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.