Z ČNB odchází expertka na analýzy měnové politiky Dana Hájková

Ředitelka odboru měnové politiky a fiskálních analýz České národní banky (ČNB) Dana Hájková odchází z centrální banky. Rezignaci podle informací deníku Hospodářské noviny (HN) podala na konci minulého týdne, v bance zůstává do konce dubna. Podle mluvčí banky Petry Krmelové rezignovala Hájková z rodinných důvodů, podle zdrojů HN souvisí rezignace s napětím, které panuje mezi novým vedením a experty, kteří pro bankovní radu vytvářejí odborné podklady.

Česká národní banka (ČNB)
reklama

Hájková, která dosud pomáhala vytvářet podklady pro rozhodování bankovní rady o úrokových sazbách, nechtěla informaci komentovat a odkázala na odbor komunikace, protože je "stále zaměstnancem ČNB". Mluvčí banky Petra Krmelová deníku pouze napsala, že Hájková rezignovala z rodinných důvodů. Odchod Hájkové musí vzít na vědomí ještě bankovní rada.

List připomíná, že je to již již třetí rezignace vysoce postavené manažerky v ČNB od loňského jmenování nového guvernéra Aleše Michla. Loni v červnu se funkce vzdala ředitelka sekce Kancelář Jana Báčová. Spolu s ní odešla také její podřízená, ředitelka odboru komunikace Markéta Fišerová.

Dana Hájková působila v ČNB téměř 17 let. Jako analytička pracovala v bance nejprve v letech 2005 až 2014. Pak téměř dva roky působila jako makroekonomka v České spořitelně. Do centrální banky se vrátila v srpnu 2016, kdy byla poradkyní Vojtěcha Bendy, tehdejšího člena bankovní rady. Na současném postu ředitelky odboru v ČNB byla od prosince 2018. Její odbor spadá pod Sekci měnovou, vedenou ekonomem Petrem Králem.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky