Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila navýšení zvláštního příspěvku k důchodu pro účastníky odboje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Vláda na středečním zasedání schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky na zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu, který je vyplácen účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a některým pozůstalým po těchto osobách.

„Zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu pro účastníky odboje představuje uznání a ocenění odvážných lidí, kteří aktivně přispěli k boji za naši svobodu. Naší morální povinností je zajistit, aby jejich statečnost a obětavost byly náležitě odměněny. Toto rozhodnutí vlády o navýšení hodnoty příspěvku nám umožňuje vyjádřit jim i touto formou vděčnost a respekt. Jedná se o krok správným směrem, který následuje po dlouhých letech kdy se podmínky neměnily,“ uvedl ministr práce o sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nařízením vlády se dosavadní výše zvláštního příspěvku k důchodu zvyšuje od 1. ledna 2024 o 5,2 % na částky 2 816 Kč či 1 408 Kč měsíčně. Vyšší částku tohoto příspěvku pobírají důchodci, jejichž výše důchodu byla upravena jako účastníkům odboje, a dále důchodci, kteří byli rehabilitováni podle zákona č. 116/1990 Sb. nebo byli zařazeni do tábora nucených prací apod. Nižší částku pobírají účastníci Květnového povstání a vdovy nebo vdovci po osobách uvedených v první skupině.

Navrhované nařízení vlády se dotýká přibližně 7 000 osob. Vzhledem k malému počtu příjemců zvláštního příspěvku, budou činit náklady v roce 2024 zhruba 4,2 milionu Kč a budou plně pokryty ze státního rozpočtu na rok 2024.

Pravidla pro zvyšování zvláštního příspěvku k důchodu určují, že se zvyšuje, pokud růst cen měřený úhrnným indexem cen v pravidelné veřejné vnitrostátní železniční a autobusové dopravě, vnitrostátní telefonní službě a tuzemských lázeňských nebo rekreačních pobytech vzroste aspoň o 5 %, a to vždy za období kalendářního roku, nebo za období několika let, pokud podmínka aspoň 5 % růstu úhrnného indexu cen v předchozím roce nebyla splněna. K takovému vývoji došlo v roce 2022 poprvé od roku 2008, a proto bude zvláštní příspěvek k důchodu zvýšen.

Témata:  vláda poslanecká sněmovna

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 9:05

Další změny v důchodech na obzoru: Jaké plány má ANO po případném volebním vítězství?

Exministryně financí Alena Schillerová (ANO) poslala vzkaz lidem, kterým se nepozdává chystaná penzijní reforma. Šéfka nejsilnějšího opozičního poslaneckého klubu naznačila, že její hnutí ji hodlá revidovat v případě, že se vrátí do Strakovy akademie.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

McDonald’s: Šíření E. Coli přináší významné otázky pro investory

Poté, co se zákazníci McDonald's nakazili z oblíbených hamburgerů Quarter Pounder bakterií E. coli, je firma pod drobnohledem. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) hlásí 49 případů nákazy v 10 státech, které vedly k 10 hospitalizacím a jednomu úmrtí. McDonald's již z některých států stahuje klíčové ingredience. Mezitím se vyšetřuje, která potravina je za kontaminaci zodpovědná, říká Charu Chanana, tržní stratéžka Saxo Bank.