Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda schválila navýšení zvláštního příspěvku k důchodu pro účastníky odboje

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka / INCORP images

Vláda na středečním zasedání schválila návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky na zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu, který je vyplácen účastníkům národního boje za osvobození v letech 1939 až 1945 a některým pozůstalým po těchto osobách.

„Zvýšení zvláštního příspěvku k důchodu pro účastníky odboje představuje uznání a ocenění odvážných lidí, kteří aktivně přispěli k boji za naši svobodu. Naší morální povinností je zajistit, aby jejich statečnost a obětavost byly náležitě odměněny. Toto rozhodnutí vlády o navýšení hodnoty příspěvku nám umožňuje vyjádřit jim i touto formou vděčnost a respekt. Jedná se o krok správným směrem, který následuje po dlouhých letech kdy se podmínky neměnily,“ uvedl ministr práce o sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nařízením vlády se dosavadní výše zvláštního příspěvku k důchodu zvyšuje od 1. ledna 2024 o 5,2 % na částky 2 816 Kč či 1 408 Kč měsíčně. Vyšší částku tohoto příspěvku pobírají důchodci, jejichž výše důchodu byla upravena jako účastníkům odboje, a dále důchodci, kteří byli rehabilitováni podle zákona č. 116/1990 Sb. nebo byli zařazeni do tábora nucených prací apod. Nižší částku pobírají účastníci Květnového povstání a vdovy nebo vdovci po osobách uvedených v první skupině.

Navrhované nařízení vlády se dotýká přibližně 7 000 osob. Vzhledem k malému počtu příjemců zvláštního příspěvku, budou činit náklady v roce 2024 zhruba 4,2 milionu Kč a budou plně pokryty ze státního rozpočtu na rok 2024.

Pravidla pro zvyšování zvláštního příspěvku k důchodu určují, že se zvyšuje, pokud růst cen měřený úhrnným indexem cen v pravidelné veřejné vnitrostátní železniční a autobusové dopravě, vnitrostátní telefonní službě a tuzemských lázeňských nebo rekreačních pobytech vzroste aspoň o 5 %, a to vždy za období kalendářního roku, nebo za období několika let, pokud podmínka aspoň 5 % růstu úhrnného indexu cen v předchozím roce nebyla splněna. K takovému vývoji došlo v roce 2022 poprvé od roku 2008, a proto bude zvláštní příspěvek k důchodu zvýšen.

Témata:  vláda poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 12:15

Firmy mladé potřebují, to je dobrá zpráva pro čerstvé absolventy. Kolik si mohou vydělat?

Letošní rok je šance na zotavování ekonomiky, prorokují zaměstnavatelé. Je to mimochodem i dobrá zpráva pro letošní absolventy, protože jejich příchodu na pracovní trh by to mohlo pomoci. Většina firem totiž mladé zaměstnance potřebuje, zejména ty IT zdatné. 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy