Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly

mouka
mouka
Foto: Pixabay

Světové ceny potravin v únoru devátý měsíc za sebou rostly a index cen potravin se dostal na maximum od července 2014. Na vině jsou hlavně vyšší ceny cukru a rostlinného oleje. Index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, vzrostl proti předchozímu měsíci o 2,5 procenta na 116 bodů. Uvedla to dnes Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Index cen obilovin se zvýšil meziměsíčně o 1,2 procenta. Nejvýrazněji stouply ceny čiroku - meziměsíčně o 17,4 procenta a meziročně o 82,1 procenta. Důvodem byla převážně poptávka z Číny.

Ceny cukru meziměsíčně vzrostly o 6,4 procenta kvůli obavám o dodávky, protože produkce v hlavních zemích se snížila a poptávka z Asie je vysoká. Index cen rostlinného oleje se zvýšil o 6,2 procenta na nejvyšší hodnotu od dubna 2012. Ceny palmového oleje vzrostly už devátý měsíc kvůli obavám z nízkých zásob v hlavních vývozních zemích.

Ceny mléka a mléčných výrobků se zvýšily o 1,7 procenta. Index cen masa pak vzrostl o 0,6 procenta.

FAO také uvedla, že sklizeň obilovin za rok 2020 by měla být rekordní a první ukazatele naznačují, že letos dál stoupne.

Organizace zvýšila odhad sklizně obilovin za pěstitelskou sezonu 2020 na 2,761 miliard tun, což je o 17 milionů tun více, než čekala minulý měsíc. Proti předchozímu roku by tak sklizeň měla být vyšší o 1,9 procenta. K revizi směrem vzhůru vedly FAO nedávno zveřejněné oficiální údaje o sklizni z Austrálie, Evropské unie, Kazachstánu a Ruska, uvedla agentura Reuters.

Témata:  potraviny obilí mouka cukr mléko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 20:08

16. dubna 2024 17:29

Bezpečnostní problémy společnosti Boeing přetrvávají. Akcie od začátku roku ztratily třetinu své hodnoty

Společnost Boeing (BA), největší světový výrobce letecké techniky, je opět pod drobnohledem veřejnosti kvůli nedávnému incidentu, kdy se za letu oddělil kryt motoru, což vedlo k nouzovému přistání. Tento incident se přidává k řadě bezpečnostních problémů, kterým společnost čelí, včetně lednového incidentu s oddělením dveří, k němuž došlo jen několik dní před vypršením dohody s ministerstvem spravedlnosti. Pokud úřady zjistí porušení dohody, může Boeing čelit znovuotevření smrtelných případů z let 2018 a 2019.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.