Sváteční husy podražily, prodej se přesouvá z restaurací na domácnosti

Sváteční husy v posledních letech kvůli rostoucím nákladům na jejich chov podražily o desítky procent, avšak růst cen celkovou poptávku zatím výrazně neovlivnil. "Letos je ale znatelný přesun objednávek od restaurací směrem k domácnostem," řekl ČTK spolumajitel rodinné husí farmy v Tovačově na Přerovsku Zbyněk Opatrný. Pro tuzemské chovatele hus znamenají svatomartinské oslavy spolu se závěrem roku vrchol sezony.

Ilustrační fotografie
reklama

"Kvůli loňské ptačí chřipce šla cena housat nahoru a dražší je teď také krmení. Cena kilogramu husy v jateční úpravě je u nás aktuálně 300 korun, před pěti lety byla 180 korun. Je to sice výrazné zdražení, zákazníci si přesto naši kvalitní husu rádi dopřejí. Chtějí se potkat u svátečního stolu s rodinou či přáteli a vyšší cenu akceptují," uvedl Opatrný, který pro nadcházející svátek porazí 290 hus.

Tovačovská husí farma letos podle Opatrného eviduje o něco slabší poptávku provozovatelů restaurací. Někteří z nich totiž na svatomartinské slavnosti očekávají méně hostů. "Na druhou stranu se zvýšila právě poptávka domácností. Lidé zřejmě začali více ekonomicky přemýšlet. Místo toho, aby na svatomartinskou husu vyrazili do restaurace, tak si ji raději upečou doma," uvedl Opatrný.

Vykrmené husy si do Tovačova jezdí kupovat lidé z širokého okolí. Nejvyšší poptávka po husách je každoročně před svátkem svatého Martina a Vánocemi, což odpovídá českým tradicím. V posledních letech si hodně zákazníků podle Opatrného objednává sváteční husy i na 28. září, tedy na Den české státnosti.

Provozovatelé restaurací letos upozorňují na to, že nákupní cena hus je proti loňsku výrazně vyšší a zdražení budou muset zohlednit v konečné ceně letošního svatomartinského menu, což může oslabit poptávku. Například v Moravské restauraci v historickém centru Olomouce bude letos stát porce pečené husy se zelím 865 korun. Restaurace U Kristýna nabízí pro čtyři osoby celou husu se zelím a knedlíky za 1499 korun.

Svatomartinské menu je podle zástupce gastronomického odvětví v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera velkým lákadlem, proto předpokládá, že většina restauratérů ho nabídne i letos. Bude ovšem muset být za cenu odpovídající nákladům, případně restauratéři mohou upravovat porce, aby nemuseli tolik zdražovat. Kastner uvedl, že je nutné se připravit na nižší zájem, druhou možností bude, že lidé si odpustí dvě tři jiné návštěvy restaurace za cenu jedné při oslavách svatého Martina.

Svatomartinské posvícení bylo od 15. století součástí hospodářského roku. Hospodáři dávali čeledi výslužku, uzavírali s ní nové smlouvy, chasa měla volno a slavilo se posvícení. Pekly se martinské husy, podkovy a buchty s mákem. Svatý Martin se podle církevní legendy narodil roku 316 v Sabrii, dnešním Maďarsku. Když byl pronásledován, schoval se podle pověsti v chlívku, husy ho ale prozradily svým kejháním. Proto se na jeho svátek pečou martinské husy.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky