Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Starší iPhony rostou na hodnotě: Celoevropský trh s nimi nabírá na síle

iPhone, ilustrační fotografie
iPhone, ilustrační fotografie
Foto: unsplash.com

S nadcházejícím zářím a uvedením nových modelů iPhone na trh mnoho lidí zvažuje, zda si pořídit nejnovější technologie. V Česku si však až 64 % uživatelů ponechává svůj starý telefon, aniž by jej dále využívali. Stále více lidí ale objevuje možnosti, jak tyto nevyužité přístroje ekonomicky i ekologicky zhodnotit, přičemž služby v této oblasti jsou čím dál dostupnější a bezpečnější. Nákup repasovaného telefonu může ušetřit tisíce korun, a pokud starý telefon zapojíte do tzv. cirkulární ekonomiky, můžete přispět ke snížení emisí CO2 až o 90 kilogramů.

„Repasováním telefonu lze snížit emise až o 78 %, což výrazně přispívá k ochraně naší planety,“ říká Christoph Lau, Country Manager společnosti Swappie. Například repasovaný iPhone 15 Pro Max 1 TB by místo 110 kg CO2 vyprodukoval jen přibližně 24 kg. Elektronický odpad je globální problém, přičemž v roce 2022 bylo recyklováno pouze 20 % z 62 milionů tun. Ministerstvo životního prostředí proto v Akčním plánu pro období 2022–2027 klade důraz na udržitelnost a prodloužení životnosti výrobků, což mohou podpořit jak firmy, tak spotřebitelé.

Velká část elektronického odpadu pochází z chytrých telefonů, které lze snadno vrátit do oběhu. Swappie, finská společnost specializující se na výkup, repasování a prodej iPhonů, přijímá modely od iPhonu 8 a novější, bez ohledu na jejich stav. Tímto přístupem podporuje udržitelné využívání elektroniky a cirkulární ekonomiku. Za použitý iPhone 11 lze například získat téměř 4 000 Kč, zatímco funkční iPhone 8 s kapacitou baterie nad 85 % má hodnotu přes 1 000 Kč. Před odesláním zařízení Swappie doporučuje vymazat data, přičemž společnost zaručuje, že po převzetí v telefonu nezůstanou žádné osobní údaje. V České republice je o repasované iPhony, jako jsou iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 13 či iPhone SE 2020, stále velký zájem, protože nabízejí kvalitní zařízení za přijatelnou cenu. Swappie tak těmto telefonům dává druhý život a přispívá k udržitelnosti.

Témata:  iPhone

Související

Aktuálně se děje

17. září 2024 12:59

16. září 2024 11:28

13. září 2024 13:58

Dopravní podniky v pohotovosti: Připravují se na záplavy

Sdružení dopravních podniků ČR (SDP ČR) informuje o přijatých opatřeních jednotlivých dopravních podniků v souvislosti s očekávanými povodněmi a nepříznivým počasím. Dopravní podniky v různých městech republiky reagují na předpovědi a připravují se na možné komplikace v městské hromadné dopravě. Hlavní prioritou je zajištění bezpečnosti cestujících a plynulosti dopravy.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Komentář

Vyrovnané české rozpočty už v příštím roce? Jde to. Vláda ale výrazně snižuje reálné výdaje na vědu, výzkum a inovace

Od poslední minuty letošního srpna je oficiálně známa výše schodku státního rozpočtu navrhovaná pro příští rok – 230 miliard korun. Pokud by se toto číslo skutečně naplnilo, Fialova vláda za čtyři roky svého vládnutí vytvoří nominálně o zhruba o 320 miliard vyšší dluh než předchozí kabinet Babišův. Přesto by mohla už v příštím roce veřejné rozpočty dokonce vyrovnat, pokud by chtěla.