Spojené státy jsou od recese na hony vzdálené, tvrdí Trump

Spojené státy jsou podle Donalda Trumpa od případné recese na hony vzdálené. Americká ekonomika je ve světě číslo jedna, řekl dnes prezident novinářům v Bílém domě a dodal, že hovořit v současné situaci o recesi je nemístné. Trump dnes také znovu vyzval americkou centrální banku (Fed), aby postupně snížila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod.

Ilustrační fotografie
reklama

Kdyby Fed dělal co má, měli bychom takový skokový růst hospodářství jako nikdy dříve, prohlásil Trump.

Uvedl také, že jeho kabinet zvažuje snížení daně z kapitálových výnosů a zkoumá snížení daně ze mzdy.

V tomto měsíci se na trhu s americkými dluhopisy objevily první varovné náznaky, které vyvolaly obavy investorů z možného příchodu hospodářské recese. Analytici se domnívají, že americký hospodářský růst by mohly ohrozit Trumpem vyvolané obchodní konflikty, především spor s Čínou. Růst amerického hospodářství se ve druhém čtvrtletí zpomalil na 2,1 procenta z 3,1 procenta v předchozím kvartálu, nezaměstnanost ale stále zůstává velmi nízká.


Fed koncem července snížil základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu do pásma 2,00 až 2,25 procenta. Bylo to první snížení úroků od prosince 2008, kdy světová ekonomika čelila nejhorší krizi od 30. let minulého století. Šéf Fedu Jerome Powell ale upozornil, že tento krok nutně neznamená začátek delšího období snižování úroků. Americký prezident Powella za jeho úrokovou politiku kritizuje velmi často.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky