Řidiči v neděli koupili rekordních 70 tisíc dálničních známek

Čeští motoristé v neděli nakoupili dosud rekordní počet nových elektronických dálničních známek za den. Pořídili si téměř 70.000 známek, v drtivé většině s roční platností. Například v prosinci byl průměrný počet prodaných známek kolem 20.000 za den. ČTK to dnes sdělil mluvčí projektu e-známek Martin Opatrný. V neděli definitivně skončila platnost papírových kuponů, od letoška je nahradily elektronické viněty.

Ilustrační fotografie
reklama

Celkově zatím řidiči nakoupili 1,35 milionu známek v hodnotě za asi 1,9 miliardy korun. Největší zájem je o roční kupony. Během neděle si jich lidé koupili 64.114. O krátkodobé elektronické známky není tak vysoká poptávka. Desetidenních se v neděli prodalo 2804, třicetidenních 1391.

"Lidé mají obecně tendenci nechávat věci na poslední chvíli. To se ukázalo i v neděli, kdy jsme měli zatím největší prodejní nápor. I dnes se vysoká čísla zatím drží," uvedl Opatrný. Nenaplnily se ovšem zatím obavy z nejexponovanějšího scénáře, podle kterého se kvůli končí platnosti starých vinět mohl denní zájem vyšplhat až ke stovkám tisíců. Za celý rok 2020 stát prodal kolem dvou milionů kusů ročních známek, většinu právě začátkem roku kvůli její kalendářní platnosti.

Nové elektronické známky jsou vázány na poznávací značky aut, není už tak nutné je lepit na přední sklo vozidla. Novinkou je také klouzavá platnost nových ročních vinět. Řidiči si mohou nastavit platnost známky od přesně vybraného data na následujících 365 dní bez ohledu na kalendářní rok. U papírových kuponů platila roční známka celkem 14 měsíců, výhradně však od prosince předcházejícího roku do konce ledna roku příštího. I kvůli tomu zřejmě řada řidičů po vypršení platnosti starých známek s nákupem ještě čeká.

Známku je nyní možné zakoupit s až 90denním předstihem. Předstih alespoň několika dní Cendis, který má systém na starosti, doporučuje, umožní to případnou opravu špatně zadaných údajů při nákupu. Chyby se dopustila přibližně tři procenta nakupujících, často při vyplňování poznávací značky auta.

Nezměnily se naopak ceny známek, roční stojí 1500 korun, 30denní 440 korun a desetidenní je za 310 korun. Známky jsou k dostání na e-shopu edalnice.cz, dále na pobočkách pošty, čerpacích stanicích Euro Oil a v samoobslužných koscích u hranic.

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky