Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průmysl se zase zadrhává, škodí mu slabé objednávky v Německa, stále vysoké ceny vstupů i to, že „nejsou lidi“

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Průmyslová výroba v dubnu zklamala, zaostala za očekáváními. Meziročně přidala reálně jen 1,2 procenta, meziměsíčně poklesla o 1,9 procenta. Meziroční výkon je slabší než ten březnový i únorový. Důvodem je nyní zejména zadrhávání zahraniční poptávky, které dále oslabuje již tak oslab oslabenou výrobu.

Německé tovární zakázky jsou obecně poměrně slabé, což se v dubnu odrazilo i v meziročním poklesu zahraničních objednávek českému průmyslu. Průmysl u nás i jinde v Evropě se stále potýká s vysokými cenami vstupů, zejména energií, problémy v mezinárodních dodavatelsko-odběratelských řetězcích a s přetrvávajícími inflačními tlaky.

Inflace výrobních cen v průmyslu sice od loňska v ČR citelně slábne, stále je však nad dlouhodobými úrovněmi. Podniky jsou přitom finančně již poměrně vyčerpané, vrásky jim v Česku přidělává dlouhodobý nedostatek vhodné pracovní síly, jež tlačí na růst mezd, takže zbývá méně například na investice do rozšiřování výroby. Za celý letošní rok proto průmysl dopadne hůře než loni, když přidá jen 1,5 procenta.

Témata:  průmysl

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

22. dubna 2024 22:13

Hra na štěstí? Ne, správný postup při investování výrazně snižuje riziko ztráty

KOMENTÁŘ Martina Pleštila, ředitele úseku investic, Broker Trust - Úroky na spořicích účtech klesají. Ještě víc tak poroste investiční apetit Čechů, kteří hledají pro své úspory lepší výnos. Už loni přitom investice v ČR zaznamenaly mimořádný rok. Češi měli jen ve fondech kolektivního investování vloženo přes 938 miliard korun, což bylo meziročně o nevídaných 25 procent více. Jak při investování efektivně snižovat riziko ztráty? Podívejte se na šest praktických tipů.

Zdroj: MoneyMAG.cz

Další zprávy