Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přes dvě třetiny Čechů nakupují na internetu každý měsíc

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Více než dvě třetiny českých spotřebitelů nakupují na internetu alespoň každý měsíc, čtvrtina tak činí jednou za dva týdny a 14 procent nakupuje on-line každý týden. Internetové platby se největší popularitě těší mezi mladými lidmi do 34 let, zatímco platbu na dobírku upřednostňují zejména lidé starší 50 let a z nižší příjmové skupiny. Vyplývá to z průzkumu technologické společnosti Visa mezi tisícovkou respondentů.

Téměř 60 procent on-line nákupů v rámci českého trhu je placeno on-line, většinou platební kartou. Naopak občasní internetoví zákazníci upřednostňují platbu na dobírku či klasický bankovní převod.

Na 41 procent českých uživatelů internetu je flexibilních, co se plateb na internetu týče a používají vícero způsobů při on-line nákupech. Celkem 19 procent upřednostňuje pouze jeden způsob platby při nakupování na internetu a pokud ho určitý obchod nenabízí, tak nejsou ochotni tam nakoupit.

Internetové platby (včetně platby kartou on-line) jsou nejčastěji využívány při nákupu jízdenek na MHD (87 procent), kulturních akcí (75 procent) a služeb jako pojištění či doprava (72 procent). Platbu při převzetí lidé upřednostňují při objednávání jídla (44 procent), nakupování hraček (39 procent) a elektroniky (37 procent). Faktury jsou často placeny tradičním bankovním převodem (49 procent).

Zboží a služby, za které Češi nejčastěji platí on-line, jsou oblečení a obuv (56 procent internetových uživatelů koupilo takový produkt on-line v posledních šesti měsících), elektronika a doplňky (48 procent), léky (39 procent) a kosmetika (38 procent). Více než třetina Čechů si objednala jídlo on-line nebo pořídila nábytek či nářadí.

Průzkum jasně ukazuje, že platby na internetu jsou nejpopulárnější mezi mladými lidmi. Mileniálové upřednostňují on-line platby v každodenním životě. Platbu při převzetí a jiné více tradiční způsoby plateb nejčastěji volí lidé starší 50 let. Hlavním důvodem pro nepoužívání karty při on-line nákupech je touha platit až při převzetí zboží.

Chytré telefony, tablety a další zařízení umožňují nové způsoby plateb, od placení přímo v aplikacích až po on-line transakce. V ČR lidé nejčastěji on-line nakupují na osobních počítačích či chytrých telefonech. Zajímavostí je, že řada lidí použije stolní počítač pro vyhledávání zboží, ale zaplatí za něj přes chytrý telefon.

Témata:  internet e-shopy nákupy

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:38

Neberte si hypotéky. Brzo dostanete dotaci. Alespoň za to už bojují lobbisté

Komentář Vladimíra Pikory: Dnešní doba je plná nálepkování. Na každého se něco najde. Kdekdo je např. populista, ačkoli argumenty pro takové označení jsou obvykle na vodě. Podle mě je nálepkování falešné. Mnohdy je jen politicky motivované. Skutečný populismus je jinde. Příkladem klasického populismu, který se za populismus překvapivě neoznačuje, je návrh některých výrobců stavebního materiálu, developerů, a dokonce i bank na dotace hypoték.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy