Provozovatelé restaurací jsou v současné době jednou z nejohroženějších skupinou podnikatelů. Ke konci loňského roku v České republice bylo podle databází Bisnode 21 592 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Jde o největší počet subjektů za posledních deset let.
Z důvodu boje proti koronaviru musí mít všechny restaurace zavřeno. Gastrobyznys, který zaměstnává desetitisíce lidí, se otřásá v základech. Ačkoliv se za posledních deset let počet restaurací v ČR více než zdvojnásobil, v roce 2019 bylo založeno 1 445 nových podniků, což je nejméně od roku 2014. Současně loni zaniklo rekordní množství firem (621), nejvíc za posledních deset let a o čtvrtinu víc než v roce 2018. „Provozování restaurací, bister či kaváren je za běžných podmínek vysoce konkurenční. Dlouhodobější výpadek většiny příjmů, kterým gastro podnikatelé nyní čelí, nemusí některé podniky ustát,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová.
Vývoj počtu restaurací v letech 2010 až 2019
Rok
Počet založených
Počet zrušených
Celkový počet
2010
1 253
139
10 277
2011
1 137
151
11 158
2012
1 289
150
12 087
2013
1 234
162
13 060
2014
1 473
192
14 166
2015
1 594
246
15 505
2016
2 558
294
17 496
2017
2 152
396
19 354
2018
1 722
467
20 725
2019
1 445
621
21 592
Zdroj: Bisnode
Detailnější analýza Bisnode ukázala, že dvě pětiny společností podle klasifikace ČSÚ neuvádějí tržby. Roční tržby zhruba pětiny firem jsou do jednoho milionu firem a další pětina společností utrží mezi jedním a pěti miliony korun. Necelých 10 % restaurací pracuje s obratem v intervalu od pěti do deseti milionů korun, 7 % mezi deseti a třiceti miliony korun. Jen 2 firmy ze 100 mají roční tržby vyšší než 30 milionů korun.
Rozložení podnikatelské základny podle tržeb
Kategorie tržeb
Podíl na celku
Neuvedeno
39,69 %
1 - 999 999 Kč
20,71 %
1 000 000 - 4 999 999 Kč
21,13 %
5 000 000 - 9 999 999 Kč
9,11 %
10 000 000 - 29 999 999 Kč
7,29 %
30 000 000 - 59 999 999 Kč
1,23 %
60 000 000 - 99 999 999 Kč
0,47 %
100 000 000 - 199 999 999 Kč
0,23 %
200 000 000 - 299 999 999 Kč
0,05 %
300 000 000 - 499 999 999 Kč
0,04 %
500 000 000 - 999 999 999 Kč
0,03 %
více než 1 000 000 000 Kč
0,02 %
Zdroj: Bisnode
Témata: Koronavirus COVID-19, restaurace
Související
14. prosince 2023 16:11
11. srpna 2023 16:45
19. dubna 2023 10:32
17. března 2023 17:48
24. října 2022 10:40
18. října 2022 8:48