Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pohonné hmoty dále zlevňují a budou i v nadcházející době

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Komentář Lukáše Kovandy: Pohonné hmoty v Česku nadále zlevňují. Nafta opět výrazněji než benzín. Benzín se aktuálně prodává celorepublikově průměrně za 37,29 koruny za litr, tedy o devět haléřů levněji než před týdnem. Nafta za posledních sedm dní zlevnila o 22 haléřů na 35,86 koruny za litr. Nafta je tak nejlevnější od první poloviny února 2022, tedy od doby před zahájením ruské invaze na Ukrajinu, jejíž důsledky loni vyhnaly její cenu v ČR až k úrovni 50 korun za litr.

V příštích sedmi dnes pohonné hmoty dále mírně zlevní, v rozsahu kolem třiceti haléřů na litr.

Cena ropy Brent se totiž v tomto týdnu poměrně výrazně propadla, během včerejšího obchodování dokonce až na 71,67 dolaru za barel, jak plyne z dat agentury Bloomberg. Ropa je tak nejlevnější od prosince 2021.

Pády a problémy bank, jako je Silicon Valley Bank nebo Credit Suisse, tak mohou těšit alespoň řidiče, i ty české. A to po zohlednění faktu, že vedou k oslabení koruny vůči dolaru. Barel ropy Brent se včera poprvé od začátku ledna 2022 prodával v přepočtu za méně než 1700 korun. Obava z hlubší světové recese či bankovní krize, v níž ústí současné otřesy mezinárodního bankovnictví, totiž stahuje cenu ropy dolů ještě rychleji než korunu vůči dolaru.

Nejlevnější od začátku roku 2022 je také dolarová i korunová cena velkoobchodně prodávaných paliv na komoditní burze v Rotterdamu, jež je určující i pro české čerpadláře.

Nafta v poslední době zlevňuje výrazněji než benzín, neboť topná sezóna se pomalu, ale jistě chýlí ke svému konci a zásobníky plynu v EU zůstávají nadále naplněny z 56 procent. Přitom v tuto část roku bývají běžně naplněny jen ze zhruba 36 procent. Nadprůměrná naplněnost zásobníků odráží letošní nebývalé teplé zimní počasí v Evropě. To sráží jak burzovní cenu plynu v EU, od konce loňského srpna o zhruba 86 procent, tak v té souvislosti ruku v ruce poptávku po topné naftě, která je využívána jako náhražka plynu. S poklesem sháňky po topné naftě klesá cena také nafty motorové, a to právě výrazněji, než je tomu u benzínu.

Ceny pohonných hmot letos klesají také v okolních zemích. Citelně levnější než v Česku mají benzín Slovinci, Chorvaté nebo tradičně Poláci. Na Slovensku a v Rakousku je jeho cena srovnatelná s tou v ČR. V Maďarsku nebo tradičně v Německu či Itálii je benzín dražší než v Česku. Nafta v Česku stojí srovnatelně jako v Polsku nebo ve Slovinsku. Na Slovensku, v Maďarsku, v Rakousku a tradičně v Itálii nebo Německu je nafta dražší než v ČR. Citelně levnější je nafta v Chorvatsku.

Témata:  pohonné hmoty benzin nafta komentář

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.