Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podnikatelé mohou dnes naposledy žádat o dotace z COVID gastro

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Podnikatelé zasažení v souvislosti s pandemií mají do dnešních 16:00 poslední šanci podat žádost o dotaci z programu COVID gastro uzavřené provozovny. Původně měl příjem žádostí skončit už 1. března. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které dotační titul připravilo, ho z důvodu zvýšení finančního limitu z veřejné podpory stanoveného Evropskou komisí prodloužilo. Zájemci mohli o kompenzaci žádat od 18. ledna.

MPO v programu k 9. březnu evidovalo asi 21.600 žádostí za zhruba 3,3 miliardy korun. Podnikatelé k uvedenému datu dokončili a podali přibližně 19.400 žádostí v objemu 3,2 miliardy korun. Úředníci jich schválili 91 procent za 2,8 miliardy korun, dalších asi 1160 žádostí hodnotili. K dopracování bylo k 9. březnu vráceno 518 žádostí za zhruba 141 milionů korun. Podnikatelé měli 2150 žádostí v objemu 111,8 milionu korun rozpracovaných. Vláda na pomoc vyčlenila 2,5 miliardy korun, MPO ale může v případě potřeby finanční prostředky zvýšit.

Podpora je určena firmám, kterým vláda protiepidemickými opatřeními zakázala nebo omezila činnost a tržby jim v posledním čtvrtletí loňského roku klesly meziročně alespoň o 30 procent. Připravený je pro ně příspěvek 400 korun na zaměstnance či spolupracující osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) za každý den omezení. Každému provozu bude započítáno tolik dní, kolik musel mít zavřeno, a to v období od loňského 9. října do letošního 10. ledna.

Pomoc MPO proplácí na náklady a výdaje na provoz a udržení podnikání, tedy na osobní náklady, náklady na materiál, leasing, odpisy, daně a poplatky či splátky úvěrů vzniklé od 1. února loňského roku do letošního 10. ledna.

Resort program upravil, rozšířil a pod názvem COVID 2021 bude jedním ze čtyř dotačních titulů, které by měly fungovat i v dalším období. Příspěvek na zaměstnance bude činit nově 500 korun, minimálně ale podnikatelé získají 1500 korun denně. Platit bude zpětně od 11. ledna. Žádat o dotaci budou moci všechny provozy, které za leden a únor zaznamenaly propad alespoň 50 procent. Srovnávacím obdobím budou první dva měsíce loňského, nebo předloňského roku. Firmy si budou moci vybrat, co je pro ně výhodnější.

Témata:  program COVID CZK

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.