Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový fenomén roku 2021: Home-office začíná Čechům vadit

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Česko vstoupilo do nového roku pátým stupněm systému PES, který trvá od 27. prosince. Kromě zpřísnění zákazu vycházení a opětovného uzavření většiny obchodů to pro tisíce zaměstnanců znamená další nekončící dlouhé týdny strávené prací z domova. Ačkoliv se ještě před zhruba rokem home office považoval výhradně za pozitivní benefit, nyní jsou někteří lidé z práce z domova vyčerpaní a ocenili by návrat do klidných a profesionálně vybavených kanceláří.

Ze snu o home office se pro leckoho stala noční můra. Nedostatek soustředění, špatné vybavení, pocit osamělosti nebo bezbřehé prolínání pracovní doby a soukromých aktivit jsou hlavní příčiny, které práci z domova dokážou znepříjemňovat. Vidina klidné kanceláře se tak leckdy stává vysněnou idylou.

Náročnou situaci zažívají samozřejmě rodiče, kteří mají za sebou dlouhé měsíce s dětmi v domácí výuce, a vytvořit si nerušený prostor pro vlastní práci pro ně bylo téměř nemožné. Klidného pracovního prostředí se komplikovaněji obsahuje také ve sdíleném bydlení, kde z finančních důvodů obvykle žijí mladí lidé společně s dalšími spolubydlícími. Na to, zda home-office pracovníkům vyhovuje, či ne, má vliv také samotná povaha jejich povolání. Pokud má zaměstnanec odměny z prodeje nebo dosaženého zisku, je pravděpodobnější, že je pro něj domácí rušivé prostředí ještě silnějším stresovým faktorem.

Výkon, jaký jsou lidé zvyklí podávat na pracovištích, se v domácím prostředí podává podstatně hůře, zejména pokud k tomu nejsou správně nastavené podmínky. Přizpůsobit si domov nepřetržité práci je přitom základ. Stojí za to zaměřit se na denní rituály a odpovídající pracovní kout s kvalitní židlí a stolem. Vstát každý den ve stejnou hodinu, převléct se do relativně pracovního oblečení a zasednout na vyhrazené místo pro práci vypadá jako snadný úkol, přesto se mnoho lidí potýká s nestabilním režimem, který s trochou nadsázky končívá celodenní prací v pyžamu na gauči.

„Byť se to může zdát jako drobnost, existuje stále víc případů, kdy lidé vyhlížejí návrat do kanceláří kvůli většímu klidu a lepšímu vybavení, jako jsou třeba ergonomické židle nebo polohovatelné stoly. Ty si již mnozí pořídili i do svých domovů. Míra home-office byla letos enormní a řada lidí si uvědomila, jaký vliv na jejich komfort má vhodný nábytek a správné držení těla,“ říká Kateřina Zaydlarová, ředitelka Centra zdravého sezení. „Velkou roli hraje také rozumné oddělení pracovního a soukromého života. Vyzkoušet lze například pravidlo, že ve chvíli, kdy se posadím k práci, začínám se věnovat pouze práci, a to alespoň na 30, ideálně 45 minut,“ doporučuje dále Zaydlarová.

Témata:  Home Office (práce z domova) počítače

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 12:35

23. dubna 2024 10:49

Tesco rozšiřuje studentskou slevu na průkaz ISIC i na víkendy

Od října minulého roku funguje ve všech obchodech Tesco v Česku desetiprocentní sleva pro studenty starší osmnácti let na studentský průkaz ISIC od pondělí do pátku. To se nyní na základě názorů studentů mění. Od pondělka 22. dubna mohou se slevou nakoupit i o víkendech.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy