Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den rekordně stoupla spotřeba elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi měli ne Štědrý den největší hodinovou spotřebu elektřiny v celém roce. Nejvíce jí spotřebovali mezi 16:00 a 17:00, když vrcholily přípravy na štědrovečerní večeři. Odběr byl o třetinu vyšší, než je v zimě obvyklé, uvedla dnes společnost ČEZ.

"Může za to příprava sváteční večeře, vánoční úklid a také televize a rádia zásobující české domácnosti slavnostní atmosférou. Během příprav na Štědrý večer je průměrná spotřeba o 35 procent vyšší oproti průměrným hodnotám dosahovaným v této době v ostatních zimních dnech," uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Stejně roste spotřeba i na Silvestra, kdy bývá při podobném shonu v domácnostech druhá nejvyšší hodinová spotřeba za prosinec. Třetí nejvyšší hodinový odběr za prosinec je v podvečer 23. prosince, protože lidé uklízejí a připravují jídlo na Štědrý den.

Témata:  Vánoce elektřina

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 11:48

Zlato láme rekordy: Nejistota ve světě žene investory k nejstarší jistotě lidstva

Král drahých kovů si pověst „bezpečného přístavu“ na finančních trzích obhajuje s velkým přehledem. Od začátku roku 2025 jeho cena vzrostla o více než 50 % a poprvé v historii překonala hranici 4 000 USD za trojskou unci – a to dokonce během vládního shutdownu v USA. Takto prudký růst však otevírá otázku, zda zlato zvládne udržet tempo a zamíří až k hranici 5 000 USD, nebo přijde ochlazení. Podrobnější pohled na situaci nabízí Olívia Lacenová, analytička Wonderinterest Trading Ltd., ve své aktuální analýze.

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.