Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den rekordně stoupla spotřeba elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi měli ne Štědrý den největší hodinovou spotřebu elektřiny v celém roce. Nejvíce jí spotřebovali mezi 16:00 a 17:00, když vrcholily přípravy na štědrovečerní večeři. Odběr byl o třetinu vyšší, než je v zimě obvyklé, uvedla dnes společnost ČEZ.

"Může za to příprava sváteční večeře, vánoční úklid a také televize a rádia zásobující české domácnosti slavnostní atmosférou. Během příprav na Štědrý večer je průměrná spotřeba o 35 procent vyšší oproti průměrným hodnotám dosahovaným v této době v ostatních zimních dnech," uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Stejně roste spotřeba i na Silvestra, kdy bývá při podobném shonu v domácnostech druhá nejvyšší hodinová spotřeba za prosinec. Třetí nejvyšší hodinový odběr za prosinec je v podvečer 23. prosince, protože lidé uklízejí a připravují jídlo na Štědrý den.

Témata:  Vánoce elektřina

Související

Aktuálně se děje

21. října 2025 12:11

Salon, který zklamal: Jak postupovat, když služba skončí průšvihem místo relaxu

Návštěva kadeřnického salónu, nehtového studia či maséra představuje pro mnoho lidí zasloužený odpočinek či způsob, jak vylepšit svůj vzhled. Ne vždy se však výsledek shoduje s našimi představami – nový účes se nemusí podařit, manikúra může být nekvalitní a masáž namísto úlevy přinese bolest. Místo odpočinku si pak zákazník odnáší nepříjemný zážitek a problémy související s řešením nápravy k tomu. Jak v těchto případech postupovat a na co máte nárok? 

Zdroj: Marie Dvořáková

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Komentář

Stát přijde o miliardy, ceny moc neklesnou. Nová vláda žene gastro do maďarského experimentu

Snížení DPH na podávání nealkoholických nápojů v gastronomii z 21 % na 12 %, které chystá vznikající vláda, by snížilo příjmy státního rozpočtu přibližně o 1,5 miliardy Kč ročně. Dopad na ceny pro zákazníky by však byl omezený – zkušenosti ukazují, že podniky snížení sazby obvykle plně nepřenesou do cen. Část úspory si ponechávají jako vyšší marži, takže opatření pomáhá spíše podnikatelům v gastronomii než spotřebitelům.