Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Štědrý den rekordně stoupla spotřeba elektřiny

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi měli ne Štědrý den největší hodinovou spotřebu elektřiny v celém roce. Nejvíce jí spotřebovali mezi 16:00 a 17:00, když vrcholily přípravy na štědrovečerní večeři. Odběr byl o třetinu vyšší, než je v zimě obvyklé, uvedla dnes společnost ČEZ.

"Může za to příprava sváteční večeře, vánoční úklid a také televize a rádia zásobující české domácnosti slavnostní atmosférou. Během příprav na Štědrý večer je průměrná spotřeba o 35 procent vyšší oproti průměrným hodnotám dosahovaným v této době v ostatních zimních dnech," uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Stejně roste spotřeba i na Silvestra, kdy bývá při podobném shonu v domácnostech druhá nejvyšší hodinová spotřeba za prosinec. Třetí nejvyšší hodinový odběr za prosinec je v podvečer 23. prosince, protože lidé uklízejí a připravují jídlo na Štědrý den.

Témata:  Vánoce elektřina

Související

Aktuálně se děje

24. července 2024 10:16

21. července 2024 21:04

SLEDUJTE: Joe Biden se vzdal kandidatury. Trump zatím nemá soupeře

Americký prezident Joe Biden v neděli oznámil, že stáhne svou kandidaturu na post prezidenta USA a nebude se ucházet o znovuzvolení.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Jozef Síkela

Vláda navrhne eurokomisařem za Česko Jozefa Síkelu

Vláda Petra Fialy nabídne staronové předsedkyni Evropské komise Ursule von der Leyenové jako eurokomisaře za Českou republiku současného ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkelu. O jeho nominaci rozhodla na poslední schůzi před vládními prázdninami ve středu 24. července 2024. Začátku schůze byl přítomen i prezident republiky Petr Pavel.