Londýn by měl navzdory brexitu zůstat předním finančním centrem, uvádí průzkum

Londýn zůstane předním světovým finančním centrem, a to navzdory nejistotě související s odchodem Británie z Evropské unie. Podle průzkumu banky Lloyds to předpokládá většina finančních podniků. Průzkumu se zúčastnila více než stovka bank, pojišťoven a investičních společností. Se setrváním Londýna na pozici předního finančního centra počítají více než dvě třetiny respondentů, uvedla agentura Reuters.

Ilustrační fotografie
reklama

"Lze tak dospět k závěru, že Londýn zůstane jedním z předních finančních center, ačkoli jeho status kvůli brexitu utrpěl újmu," píše se ve zprávě o výsledcích průzkumu.

Brexit vedl k odstřižení britského finančního sektoru od Evropské unie. Více než dvě pětiny respondentů předpokládají, že přístup k finančnímu trhu EU se plně neobnoví dříve než v roce 2023. Téměř třetina respondentů se dokonce domnívá, že se tak nestane nikdy.

Největší hrozbu podle průzkumu představují změny v regulačních podmínkách. Britské ministerstvo financí přišlo s řadou návrhů na reformy ve finančním sektoru, které ještě nebyly uvedeny do praxe. Některé podniky se podle průzkumu domnívají, že odklon od regulačních předpisů EU povede k posílení konkurenceschopnosti odvětví, jiné se naopak kvůli tomuto odklonu obávají poklesu konkurenceschopnosti.

Témata: Londýn | Brexit | MoneyMAG.cz

Doporučujeme

Související:

Fokus
Aktuálně
Doporučujeme
Zobrazit: mobil | klasicky